1800 бъдещи инженери започват учебната година в ТУ в Пловдив - DC news

1800 бъдещи инженери започват учебната година в ТУ в Пловдив

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван ДимовДнес  ще открие днес новата учебна 2016/2017 година в Пловдивския филиал на Техническия университет-София. Откриването ще бъде в 10.00 часа пред входа на Четвърти корпус. В церемонията са поканени да участват също областният управител Здравко Димитров, кметът инж. Иван Тотев, който също е завършил филиала в Пловдив, началникът на Регионално управление на образованието-Пловдив инж. Иванка Киркова, директори на пловдивски професионални гимназии. По традиция на първия учебен ден първокурсниците ще получат своите студентски книжки и ще се срещнат със своите преподаватели.

“От миналата година има ясна тенденция сред кандидат-студентите в Техническия университет – филиал Пловдив. Те са все по-добре ориентирани и заявяват своето желание за обучение, като посочват обикновено една или най-много две или три сродни специалности, по които искат да учат, а не както в предни години, когато изброяваха по пет, шест и дори всички специалности. Това показва, че новото поколение кандидати за инженери знае какво иска да работи в индустрията и в областта на IT – технологиите, а не идва тук просто да вземе диплома за висше образование” – каза директорът на филиала проф. Въльо Николов.

Общо във филиала на Техническия университет ще бъдат обучавани над 1800 студенти по 12 бакалавърски специалности и 13 магистърски програми, като броят на първокурсниците е по-голям от миналогодишния.

За първи път ще бъдат приети и обучавани студенти в нова магистърска програма по “Мениджмънт на автомобилния транспорт”. “Открихме новата специалност след почти едногодишна подготовка по настояване на Транспортния холдинг и Съюза на международните превозвачи, защото ни убедиха в острата нужда от такива специалисти” – обясни проф. Въльо Николов.

Снимка: Архив DCNEWS

Подобни статии

Top