19-годишен е най-добрият млад шофьор на България за 2018-а

Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново е победителят

в състезанието „Най-добър млад шофьор на България“. Надпреварата се проведе вчера на писта „Дракон“ в с. Калояново, Пловдив. Там 30-те финалисти преминаха през редица практически тестове, сред които смяна на спукана гума, оказване на първа помощ на пострадал и овладяване на автомобила при липса на сцепление с пътната настилка.

30 водачи се бориха за „Най-добър млад шофьор на България“ (СНИМКИ)

“Благодаря на Съюза на българските автомобилисти и на всички, които помогнаха за тази кампания – единствената, която насърчава младите шофьори да бъдат по-добри на пътя”, заяви Андрей при награждаването.

Като част от етапите на състезанието Андрей показа на журито завидни познания както за правилата за движение по пътищата, така и за техническото състояние на автомобила. За да получи голямата награда – 1 година безплатно ползване на чисто нов автомобил, младият шофьор премина и през 2 изпита на шофьорските си умения. Първият включваше заобикаляне на препятствия и паркиране, а вторият – управление на автомобил при симулирани тежки атмосферни условия.

Вторият в класирането – Георги Ванков,

спечели комплект премиум гуми на стойност 1600 лева, а третият, Димитър Кърчев – безплатно гориво, достатъчно за цяла година.

Всички 30 финалисти бяха обявени за“Посланици за пътна безопасност на СБА“, като в рамките на годината, заедно с тях ще бъдат проведени редица допълнителни събития, свързани с безопасността на пътищата.

Кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се проведе за първи път

през тази година, съвместно с ГДНП при МВР. В първия кръг – онлайн тест се включиха над 3500 шофьори на възраст между 18 и 26 години. 30-те най-добри от тях, които нямат нарушения на пътя, бяха поканени да се включат във финалния етап.

Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата. По данни на Пътна полиция във всяко трето ПТП в България участва шофьор с до 2 години стаж.

Именно затова организаторите от СБА стартираха кампания за пътна безопасност сред младите шофьори, с която да поощрят онези млади водачи, които познават и спазват правилата за движение по пътищата.

Снимки: СБА и DCNEWS

Подобни статии

Top