190 евакуирани души от Киев пристигнаха в България при Дуранкулак - DC news

190 евакуирани души от Киев пристигнаха в България при Дуранкулак

Автобусите влязоха през българската граница в 6:30 ч. тази сутрин

190 евакуирани души от Киев пристигнаха рано тази сутрин в България през границата ни с Румъния при Дуранкулак. Това са основно българи, украинци, германци, американци, граждани на Република Северна Македония, Грузия, както и българският ни дипломатически корпус. Предполагаше се, че автобусите трябва да пристигнат снощи около 21 часа, но заради влошени метеорологични условия в Румъния, те закъсняха.

„Много сме щастливи, пътуването беше дълго, но сме радостни, че сме на българска земя“, казаха евакуираните.

Персоналът на посолството ни в Киев и консулството в Одеса също е евакуиран.

На границата ги посрещна министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя увери, че хората ще бъдат настанени в България и ще им се осигури всичко необходимо.

„Успяхме да организираме настаняването и прехраната на хората, които пристигат, както и извозването им до точките, които те са преценили“, заяви българският външен министър.

„Българите, които искат да напуснат Украйна, трябва да потърсят съдействие от Ситуационния център към МВнР“, каза още министър Генчовска.

Тя благодари на турските власти, които са извозили с влакове още българи от Украйна и допълни, че още българи се евакуират от Киев и Харков с влак.

Областният управител на Варна допълни, че всички украинци и чужди граждани, които са потърсили помощ в България, ще бъдат настанени в хотели.

Шофьорите на автобусите споделиха, че всичко е било осигурено и са пътували добре, имало е и храна. „Много блокади, много проверки, много контрол, имахме съдействие от посолствата на всички държави през които преминахме“, заяви шофьорът на автобуса.

„Много хора останаха там – близки, приятели, домът ми е там. Стават страшни и несправедливи неща. Хората трябва да разберат, че това е голяма трагедия – семейства се разделят, деца се убиват, бомби падат върху блокове“, каза още наша сънародничка.

Утре доброволчески украински организации и БЧК ще осигурят допълнителни провизии за пристигналите в страната ни.

Източник: БНТ
Снимки: МВнР

Подобни статии

Top