190 са новите случаи на коронавирус

Двама са критичните болни в „Пирогов“

3 са новите случаи на коронавирус от снощи досега и в момента общият брой на заболелите е 190. Повечето са в София, един има в Плевен. Това съобщи ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски – шеф на Националния оперативен щаб.

Общата заболяемост в света върви нагоре и в света вече са към 340 000 случая.

Ген. Мутафчийски не потвърди, но и не отрече, че има нови три случая в Пловдив – на две медицински сестри, контактни с лекаря от Спешното отделение на частната болница „Пълмед“. „Има стандартни мерки, които се предприемат в такъв случай. Но все пак болните, възстановени с коронавирус, се лекуват в болница. Те като се установят, не значи, че ще затворим болницата. Когато се намират в отделение, което не е за лечение на коронавирус, то се затваря за 24 часа и се дезинфекцира. Даже то може да започне да работи като отделение за коронавирус още веднага“, подчерта ген. Мутафчийски.

Двама са критичните болни с коронавирус в „Пирогов“. Те са интубирани, като единият е интубиран още от вратата на лечебното заведение, а другият – днес ще започнат да го будят. Подобряват се показателите на останалите пациенти, които са били на кислород. Болшинството от случаите на заразени обаче са в подобряващо или стабилно положение, подчерта ген. Мутафчийски.

Лекарят от Велико Търново, който първоначално бе приет с двустранна пневмония в болницата, още преди да се знае, че е заразен с коронавирус, а после – пуснат за домашно лечение. Впоследствие отново се е влошил и пак е приет в инфекциозното отделение на болницата във Велико Търново. Припомняме, че докторът е работил в „Софиямед“ и се е прибрал в Търново за почивните дни, когато се разбрало, че има симптоми на COVID-19.

Вирусолози от Пловдив вече се обучават в референтната лаборатория в Стара Загора, съобщи ген. Мутафчийски. Започва и обучението на екип специалисти от Плевен, като тяхното обучение ще бъде в столицата. Вече е обучен и екип в Бургас. Така броят на референтните лаборатории в страната за обработка на тестовете за коронавирус, ще се увеличи.

В Пловдив предстои и обучение за изграждане на полева болница, подобно на това в „Арена Армеец“. Освен в Пловдив такива учения ще има също в Русе и Варна, съобщи Мутафчийски. По думите му във всички областни градове имало зали, които могат да се оборудват за един ден. 15 000 легла имало в резерва, те били готови.

Той посочи, че още в началото на кризата са били наложени рестриктивни мерки за посещенията в старческите домове. България е въвела такива ограничения веднага след Канада, която първа преди две седмици е направила това, поясни шефът на Националния оперативен щаб.

Над 20 000 са прибралите се от чужбина българи у нас от началото на кризата, 8 000 от тях са пристигнали със самолет, други 15 000 са влезли през сухоземните граници на страната. Днес се очаква нов полет от Англия със 190 българи на борда.

Подобни статии

Top