196 км ще бъде дълъг първият ултрамаратон България – Гърция (СНИМКИ)

196 километра ще бъде трасето на първия трансграничен ултрамаратон България – Гърция. Това стана ясно по време на работна среща в Асеновград, с участието на кметовете на Чепеларе – Славка Чакърова, Лъки – Валентин Симеонов и представители от община Смолян и Главна дирекция „Гранична полиция”. На срещата бе обсъден проекта за провеждането на първия трансграничен ултрамаратон на Балканите – ТрансРодопи през 2017 година. Трасето ще преминава през пет общини на българска територия /Асеновград, Чепеларе, Лъки, Девин и Смолян/, като финалът е в Паранести, Гърция.

Подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите. Николай Марангозов от Сдружение „Български ултрамаратони” представи трасето на българска земя със старт от Асеновград, като преминава границата с Гърция на 148 пирамида и с обща дължина 151 км. В България то включва 40% горски пътеки и 60% черни пътища с предвидени 13 подкрепителни пункта.

„Трасето ще премине през резерват Червената стена, в който са намерени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България.  След изкачване на връх Червената стена, трасето отвежда към хижа Марциганица, от там бегачите поемат към с. Югово по пътя минават през стар Римски мост и 4 км след моста достигат първото село. Маратонът продължава през хижа Пашалийца, след която следва 10 км спускане до село Павелско. Следват 500 м по равен път до село Хвойна и 4 км до село Малево. След нови 7 км изкачване и 3 км спускане, състезателите стигат до село Орехово. На 81,8 км се намират Чудните мостове от тях предстои изкачване до Глухите камъни и хижа „Изгрев“. Започва голямо спускане от 10 км до село Широка лъка, което е известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа. От Широка лъка пътят продължава до връх Турлата през село Солища, докато не се изкачи и до връх Перелик. Предпоследният пункт на българска територия ще бъде разположен на Чаирските езера, след което състезателите ще преминат на гръцка територия”, поясни Марангозов.

Очаква се маратонът да стартира през юни 2017 година, след получаване на съответните разрешителни от министерствата на външните работи на България и Гърция. Предстои същинската работа по подготовката на състезанието, съобщиха от пресцентъра на община Асеновград.

Подобни статии

Top