19 август - Световен ден на фотографията - DC news

19 август – Световен ден на фотографията

Първата успешна фотографска снимка е от 1826 г.

На 19 август се навършват 173 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

Опитите за „фотографиране“ датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

Авиоинженер носи фотографията в душата си

Ниепс експонирал осем часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка, пише Дарик.

На 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Любител фотограф: „Снимката, това си е твоят момент“

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат „Лайка“ (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. А първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 г. – на портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си.

Top