1 декември – Световен ден за борбата със СПИН

Червената лентa е международният символ за солидарност към ХИВ-позитивните и тези, живеещи със СПИН

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември. Той е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват датата с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Световният ден за борба със СПИН е един от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация (СЗО), заедно със Световния ден на здравето, Световния ден на кръводаряването, Световната имунизационна седмица, Световния ден за борба с туберкулозата, Световния ден без тютюнев дим, Световния ден за борба с маларията и Световния ден за борба с хепатита.

Червената лентa е международният символ за солидарност към ХИВ-позитивните и тези, живеещи със СПИН. Панделката е създадена от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Тя е символ на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.

Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

През годините червената панделка става изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

Подобни статии

Top