2-годишно се разболя от хепатит в Асеновград

Нов случай на хепатит А е регистриран в ромския квартал „Лозница“ в Асеновград, съобщиха за DCNEWS от РЗИ-Пловдив. Пациентът е 2-годишно дете от ул. „Росица“, откъдето са и повечето заболели в квартала. Детето е хоспитализирано в Инфекциозна клиника. То не ходи в детско заведение, а контактните с него лица са трима и ще бъдат инжектирани профилактично с Гама Глобулин. С малкия пациент броят на болните от жълтеница в Асеновград наброяват вече 17 души.

Повечето от заболелите са на възраст между 2 и 19 години. Има също няколко болни възрастни, уточни д-р Таня Учорджиева от здравната инспекция.

Днес семейните лекари от първата смяна, които обслужват пациентите от ромския квартал, са получили 30 дози Гама Глобулин, колкото са били контактните с болни от хепатит. От РЗИ са раздали и на следобедната смяна, но все още няма яснота колко дози са получили те.

Препаратът служи за профилактика на хепатит А и други инфекциозни заболявания и подсилва имунната система. Той се използва най-вече при децата, но възрастните също се повлияват от него. В пловдивската РЗИ са доставени общо 500 дози от националната банка и се раздават при необходимост.

От РЗИ са изпратили писма с конкретни препоръки за вземане на мерки срещу възникване на епидемия от хепатит. От здравната инспекция твърдят, че засега за епидемия от жълтеница не може да се говори, тъй като случаите са изолирани. Оттам препоръчват на община Асеновград да се премахнат нерегламентираните сметища в ромския квартал и по-специално на ул. „Росица“, откъдето са повечето заболели.

ВиК трябва да отстранява своевременно авариите в застрашени от хепатит райони, а Областната дирекция по безопасност на храните – да извършва контрол върху продажбата на храни извън регламентираните места, както и да се дезинфекцират редовно магазините за хранителни стоки.

Подобни статии

Top