2 272 автомобила провериха НАП Пловдив и полицията за два дни

2 272 автомобила провериха в съвместна мащабна операция НАП Пловдив и структурите на МВР. Под контрола на двете ведомства само за два дни попаднаха 71 автосалона в една от най-големите за Южна България борси за превозни средства – тази край пловдивското село Труд.

Освен данъчните инспектори в операцията участваха служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство, които осигуриха ненапускане на превозните средства от обектите.

Задачата на акцията е да се установят произхода на автомобилите, произхода на средствата за тяхното закупуване, цените и отчитането на приходите, както и да се провери има ли данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

При старта на проверките три автосалона не бяха отворили за клиенти, което наложи тяхното запечатване от страна на НАП до появата на собствениците им. Същите бяха проверени впоследствие.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е тази на фиктивно сключване на договор между купувач физическо лице и собственика на автомобила, който е в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга масова практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, които не отговарят на реалните пазарните цени.

Съвместните проверки на двете ведомства продължават.

Подобни статии

Top