2 години условно за Ивайло, който се заби в стълб и уби 21-годишния си приятел

21-годишен загина на място при сблъсък в уличен стълб

Инцидентът стана преди две години на бул. „Найчо Цанов“

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Ивайло Ч. за виновен в това, че на 11.08.2017г. в гр. Пловдив на бул.“Найчо Цанов“, посока изток, при управлението на моторно превозно средство – лек автомобил марка“СААБ“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

–      Чл. 20 ал.2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“.

–      Чл. 21 ал.1 от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение, на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойност на скоростта в kм/ч в населено място-50км/ч“,

и по непредпазливост е причинил смъртта на И. К./21 г./, поради което и на основание чл. 343 ал.1 б“В“ вр. чл.342 ал.1 във вр. с чл. 54 ал. 1 от НК го осъжда на три години лишаване от свобода, което наказание  на основание чл. 58а  ал. 1 от НК НАМАЛЯВА с една трета, или наказанието, което подсъдимият Ивайло Ч. следва да търпи, е в размер на  ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл. 66, ал. 1 от НК  ОТЛАГА изпълнението на така наложеното и намалено с 1/3 наказание на подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от две години лишаване от свобода с изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизането на присъдата в сила.

На основание чл. 343г вр. чл. 37 ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от право да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила, като ПРИСПАДА предварителното отнемане на свидетелството му за правоуправление от 15.08.2017 г. до 15.02.2019 г.

21-годишен загина на място при сблъсък в уличен стълб

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване  в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни статии

Top