2 години условно за кранист, причинил смърт на работник

При трагичния инцидент друг работник бил потрошен от падналата стрела на крана

Окръжният съд осъди кранист за причиняване на смърт на работник, както и три средни телесни повреди на друг служител, след претоварване на кранова уредба и скъсване на въже.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщават от пресслужбата на Окръжен съд – Пловдив. Кранистът с инициали А. С. е осъден на 2 години условно с 4 години изпитателен срок. Със същата присъда  той е лишен от правото да упражнява професия, свързана с работа с товароподемни машини за срок от 3 години.

Кранистът призна пред съда изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и изрази съжаление за случилото се. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след редуцирането му с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Трагедията станала на 12 август 2016 г. на разтоварището на гара Стамболийски, при извършени товарно-разтоварни работи, при управление на автокран „Краз“ с товароносимост до 16 тона. Кранистът бил на трудов договор във варненска фирма. Той притежавал необходимата квалификация за управление на автокрана. Поради немарливо изпълнение на дейността си и в нарушение на разпоредби от Наредбата за безопасната експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения“, е претоварил крановата уредба над два пъти от допустимото (с общо тегло на товара 4340 – 4480 кг, при максимално допустимо за повдигане тегло на товара до 2000 кг), което довело до скъсване на стрелоподемното въже (износено над допустимата норма) и падане на стрелата на автокрана. При падането си стрелата затиснала двама работници, като единият загинал на място, а другият бил с множество фрактури и имал нанесени три средни телесни повреди.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Top