2 години условно за мулдавец, предложил на ченгета 50 лв.

Мъжът ще трябва да плати и 2 бона глоба за опита да подкупи полицаите, които го спрели на пътя

Мулдавец получи 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок за опит да подкупи двама асеновградски полицаи. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на Окръжния съд под тепетата, според която 59-годишният мъж трябва да заплати и 2000 лв. глоба за това, че подхвърлил 50-левова банкнота на ченгетата, които го спрели за рутинна проверка.

Случаят е от 7 август 2018 година. Тогава 59-годишният мъж се уговорил да отиде надвечер на нивата на свой съселянин, за да балира люцерната му с трактора си. Към 20:00 ч. той отишъл в заведение в селото, където пийнал една бира, а после и 100 грама уиски. Трактористът запивал със свой работник, когото бил приютил в дома си. След като пийнали двамата се качили на кола, собственост на сина на тракториста. Те потеглили към нивата, като колата била управлявана от собственика на трактора. Той обаче не носел в себе си нито шофьорска книжка, нито лична карта.

Около 21:05 ч., двама полицаи, които били в центъра на Мулдава, го спрели за проверка. Поискали му лична шофьорска книжка и личната карта на другия мъж. През отворения прозорец лъхало силно на алкохол. Заради това униформеният се обадил на дежурния по управление, за да изпрати патрул на КАТ, който да тества шофьора с дрегер. Тогава пияният водач извадил от джоба на тениската си 50 лв. и ги подал на служителя на реда с думите: „Дай да оправим нещата….“. Полицаят обаче му наредил да си прибере парите.

Шофьорът обаче продължил да размахва банкнотата. Тогава полицаят извикал колежката си, която в същото време проверявала документите на друг водач. След това наредил отново на водача да представи докуменитте си.

В този момент пияният шофьор запалил колата и рязко потеглил, като за малко не прегазил полицайката. Служителите на реда го подгонили със служебната Лада Нива, но не успели да го настигнат и се върнали в центъра на селото. Полицайката повикала кмета на Мулдава, за да прегледат записа от насочената към местопроизшествието камера и установили самоличността на избягалия водач. Веднага след това полицаите отишли до дома на подсъдимия, но и той, и автомобилът не били там. От сина му  разбрали, че баща му е на полето с трактора си. Той завел полицаите на нивата, където намерили бащата, но той отново се опитал да избяга, този път с трактора. Накрая обаче се отказал, слязъл и седнал на земята. Впоследствие пристигнали още двама полицаи. Пред тях трактористът отричал да е карал колата на сина си. Накрая си признал, след като му казали, че разполагат със запис от случилото се.

Тестът с дрегер показал 0,94 промила алкохол, а кръвната проба, взета по-късно, доказала 0,71 промила.

Решението на апелативните магистрати може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Подобни статии

Top