2 кг монети откриха в разкопките на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Две буци със слепени монети от Османския период

с общо тегло близо два килограма, откриха археолозите при принудителните разкопки на ул. „Отец Паисий“. Това съобщи пред DCNEWS археологът от Регионалния археологически музей Мая Мартинова, която е ръководител на екипа, извършващ проучванията.

Изкопните дейности започнаха, след като фирмата-изпълнител, която извършва ремонта на Златарската уличка, се натъкна на археологически структури в близост до градинката на Джумая джамия.

Все още не е ясно от какъв метал са монетите, нито какъв е номиналът им, но със сигурност са от Османския период, категорична е Мартинова. Старите пари били намерени в близост до масивен мраморен праг в основите на отдавна погребана под съвременния град къща и кръгла яма. Според археолога най-вероятно парите са били сложени в някакъв съд, който обаче не е открит.

„Проучването на терена вече е приключено, мина и комисия от Министерство на културата, която прие разкопките, но трябва да бъде издаден и протокол за това“, поясни Мая Мартинова. Едва след подписване на протокола, строителите ще могат да продължат ремонтните дейности.

1 2

Подобни статии

Top