2 млн. българи болни от хипертония, но всеки шести не знае за това

„Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

На 17 май традиционно ще отбележи, която продължава да бъде глобален и социално значим проблем с тенденции към влошаване. В ., В 11 града от страната, сред които и Пловдив ще се проведе здравна кампания под надслов „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

Кампанията е по повод  Световния ден на хипертонията – 17 май и е организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Български червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др.

Артериалната хипертония е сериозен проблем в световен мащаб, който засяга все повече млади хора и деца. Тя заема особено важно място сред сърдечно-съдовата патология, от една страна, като заболяване, а от друга – като самостоятелен рисков фактор. Артериалната хипертония често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Всяка година 7 млн. души по света умират, а 1,5 млрд. развиват усложнения на артериалната хипертония.

В България смъртността от сърдечносъдови заболявания е изключително висока – 67.5% от всички смъртни случаи, като 9.3% от тях се дължат на хипертонична болест.

У нас болните от хипертония са 2 млн. души. Всеки шести хипертоник не знае за заболяването си, а всеки трети – пренебрегва високите стойности на кръвното си налягане. Възрастовата граница все повече спада, юношите с хипертония у нас са около 5%.

За България болестността от артериална хипертония е около 45% за хората в напреднала възраст, като по данни от ежегодните срезови проучвания на Българската лига по хипертония, провеждани в Световния ден на хипертонията, процентът на хората с добре контролирани стойности на артериалното налягане е между 35 и 45%. Процентът не резистентните хипертоници в световен мащаб е между 10 и 20%.

Докато за артериалната хипертония съществуват много възможности за лечение, то за изброените усложнения от нейното закъсняло и недосататъчно лечение, не винаги има достатъчно добро лечение, особено, ако е приложено късно, което да осигури не само удължаване на живота, но и живот в комфорт.

Акцент на тазгодишната кампания на Българската лига по хипертония е връзката между артериалната хипертония и мозъчно-съдовата болест.

Подобни статии

Top