20 сирийски бежанци настанени в хотел в Нареченски бани

20 сирийски бежанци са настанени в хотел в Нареченски бани

20 сирийски бежанци, 7 от които деца, са настанени от няколко дни в една от частните почивни станции в Нареченски бани. Жителите на курортното селище са притеснени от появата им. Кметът Димитър Бакалски спешно изпрати сигнал до Районното управление на полицията в Асеновград и докладна до кмета на общината Емил Караиванов с молба за проверка на чужденците.

Сирийските бежанци пристигнали в курорта Нареченски бани на в края на миналата седмица. Нито кметството, нито общинското ръководство са били уведомени за настаняването им в една от почивните бази .

Във въпросния имот има открити 20 лица сирийски граждани с регистрационни карти, издадени от Агенцията за бежанците и срокът на картите им е от 6.06 до 6.09. Същите сирийски граждани имат молби за получаване на статут на бежанци  заяви кметът на с. Нареченски бани Димитър Бакалски.

Хората в Нареченски бани обаче се притеснени от идването на бежанците. Бежанците са настанени в наскоро купения от фондацията на канадския милиардер Янк Бари хотел „Любина“, който 5-6 години е бил затворен, след като предишният собственик починал. Сред тях е Халил със съпругата и четирите си деца. Той е тук от месец.

Ще се опитаме да живеем тук, защото в моята страна има война. Не можем да продължим да живеем там. Затова дойдох, да продължа живота си в Европа. Може би в България ще продължим живота си с моето семейство, каза Халил. Той се чувства добре тук и е благодарен на хората в България и на държавата. Той е електроинженер и се надява да си намери работа тук. Досега кметът Димитър Бакалски не е посетил беженците. Той очаква до 15-на дни новият собственик на хотела да дойде в курорта и да регистрира собствеността си.

 

Подобни статии

Top