20 дни есенни празници в Асеновград

Първото издание на фолклорния фестивал „Станимака” ще събере на 22 септември любителите на народната музика  за надпяване и надиграване

За осма поредна година община Асеновград организира Есенни празници на изкуствата. Това издание ще продължи цели 21 дни, като започва още този четвъртък.

През трите седмици сградите на Историческия музей и Градската библиотека  ще се изпълнят с художествени платна,  ще бъдат домакин на редица литературни представяния, ще станат сцена за джаз музика и театрални представления.

Афишът на осмото издание на Есенните празници е изпълнен със събития още от първия ден. Начало

на културният форум в града под Асенова крепост ще даде  представянето на поетичния сборник за незрящи „Докосване“ на Красимир Ортакчиев – съвместен проект на ЛК „Орфей“ при НЧ „Св .преп. П. Хилендарски“ и Съюз на слепите .

„Изкуството трябва да бъде достъпно и всеки, независимо от състоянието си да може да се докосне до него”, споделят  за избора си организаторите.

В петък музейните сгради в града ще отворят широко врати чак до полунощ за поредното издание на Нощта на музеите. Турът ще започне с концерт на Музейната музикална школа и представяне на изложбата „Възцаряване“ по повод 800 години от възкачването на престола на патрона на града -цар Иван Асен II.

В 20 часа започва и безплатният  тур из трите музейни сгради и емблематични църкви в Асеновград.

Първото издание на фолклорния фестивал „Станимака” ще събере на 22 септември любителите на народната музика  за надпяване и надиграване на сцената в централния парк.

Част от двайсетдневния културен празник в Асеновград ще са още фотоизложбата  за река Чая „От Рожен до Марица” на групата „ Станимашка  фотографчийница”  и  „Нашата река” – информационна екокампания на Градска библиотека и асеновградските училища.

През дните на форума ще се прожектира филм  от поредицата „Слава”, а с лентата  „С кану по Амазонка” ще бъде открит  фестивалът „Кино за пътешественици”.

Есенните празници в Асеновград започват този четвъртък и ще продължат до 10 октомври.

 

Подобни статии

Top