20-годишен хакнал системите на НАП?

Работил е във фирма за киберсигурност – тествал е уязвимости на компютърни системи

Има задържан за пробива в информационната система на НАП. Той е 20-годишен и е от София, съобщи за bTV Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Младежът е работил в компания за киберсигурност – тествал е уязвимости на компютърни системи, уточни Колев. Самата компания се е занимавала с такава дейност. По думите му от дома му и от офиса, където е арестуван вчера в ранния следобяд, са иззети голямо количество устройства и носители на информация.

„Не бих казал, че беше изненадан, когато беше задържан. През годините е бил и „бял“, и „черен“ хакер, но при него тези понятия се размиват“, коментира Колев. Според него специалистите все още не могат да кажат дали е действал сам. Сигурното е, че е извършвал дейности, които са неправомерни и с които е придобивал информация, която не е следвало да има.

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП, през услуга за възстановяване на ДДС, платен в чужбина.

„Всеки, когато прави нещо, оставя следи, въпросът е  да ги откриеш и използваш. Това е човек, който е осъзнавал какво е извършил и не му е за първи път. В момента се извършват експертизи, цяла нощ е изготвяна експертиза, системите са тежко криптирани и се изисква много сериозна работа, за да се стигне до определени доказателства“, каза Явор Колев.

Според него тези писма, които се изпращат до медиите, били характерни за такива действия и много хора, най-вече хакери, се опитват да поемат отговорността за станалото.

Образувано е досъдебно производство. Проверяват се всички версии.

Припомняме, че безпрецедентната хакерска атака засегна милиони български граждани и фирми.  Институциите твърдят, че е засегнат е 3% от информационния масив на НАП. Източени са данни за над 5 млн. български граждани и фирми.

В базите данни, които хакерът направи достъпни до медиите, според експерти се виждат данни като ЕГН-та и дати на раждане, данъчни декларации, разплащания между физически и юридически лица.

Подобни статии

Top