20-годишен младеж в Инфекциозното в Карлово, върнал се от Англия

Момчето е с новооткрит диабет

Жител на карловския квартал Сушица, който се е прибрал на 12 март от Англия, е проявил симптоми на коронавирус. Това съобщи във фейсбук страницата на Община Карлово кметът д-р Емил Кабаиванов.

Кабаиванов направи изявление на страницата във връзка с приемането на втория пациент, който бил в добро общо състояние. От изявлението става ясно, че мъжът е спазвал стриктн домашната карантина. Направената снимка на белите дробове не е установила пневмония, а резултатите от взетата проба за COVID-19 ще бъдат известни на 25 март, обяснява кметът на Карлово.

По думите му пациентът е приет в Инфекциозното отделение на Карловската болница с превантивна цел, тъй като идва от рискова държава. В момента РЗИ – Пловдив и Районното полицейско управление в Карлово издирват контактните на пациента лица. Ако такива бъдат установени, ще им бъде наложена домашна карантина, уточнява кметът.

Пациентът е 20-годишен, прибрал се е от Англия на 12-ти март и карантината му почти е изтекла, обясни за DCNEWS управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово д-р Христо Пелев. По думите му младежът не е вдигал температура, няма дихателна недостатъчност, нито пневмония. Той е в добро общо състояние, но е интоксикиран. Почувства се зле, започнало да му се гади, да повръща и получил разстройство. Когато бил докаран в болницата от спешните медици, се оказало, че е в общо интоксикирано състояние и със захарна болест. Тъй като се е завърнал от Англия обаче, е оставен в Инфекциозното отделение на болницата, докато не излезе пробата му за COVID-19.

По думите на д-р Пелев става дума за новооткрит младежки диабет, който се е отключил най-вероятно заради стреса. Захарта в кръвта на младия карловец била с много високи стойности. На място са извикани консултанти, а карловските лекари лекуват момчето с инсулин. Те се надяват пробата му да бъде отрицателна, за да може да транспортират пациента в ендокринологично отделение в някоя от пловдивските болници, където да получи адекватно лечение.

„Ние нямаме клинична пътека за лечение на диабет, но въпреки това се налага да го лекуваме и  го правим“, подчерта д-р Пелев.

Подобни статии

Top