20 контейнера с италиански боклук на бургаското пристанище, получателят е македонец

Районна прокуратура – Бургас ръководи досъдебно производство

Районна прокуратура – Бургас ръководи досъдебно производство, касаещо нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД.

Досъдебно производство е по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс – въпросният текст ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната. То е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи стоката е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД със седалище и адрес на управление в София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония. В резултат на извършени понастоящем действия по разследването е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък, разказват от Районната прокуратура в Бургас.

Действията по разследването и процесуалните такива продължават.

 

Подобни статии

Top