20 майстори обучиха 380 талантливи деца на занаяти в Пловдив

Приключи един от най-благодатните проекти в Пловдив – „Занаятчийското училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“

Със заключителна пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“ бе обявен финала на проекта „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“. Той бе осъществен в периода март – октомври 2021 година в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Припомняме, че проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева и бе насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие.

„Със сигурност ще настояваме и ще направим всичко възможно проектът да продължи, защото майсторите са истинският пазител на традициите на българина, защото успяхме да извадим децата от технологичния съвременен свят и да ги увлечем в нещо ново, интересно и смислено“, каза на пресконференцията заместник-кметът по култура Пламен Панов. Той отбеляза, че участниците в проекта достигнаха 400 човека, 380 от които деца и възрастни и 20 майстори – занаятчии.  Чрез реализацията му се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, стимулира се техния творчески заряд и предприемчивост.

Проектът даде възможност изградената база да се използва възможно най-рационално, като през летните месеци в обучението се включиха и възрастни – български и чуждестранни туристи, студенти и жители на града. Знанията и уменията бяха преподавани от 20 от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии.

Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова – Димитрова  – художествена тъкан, плъсти,  Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова – кукли,  Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис;  София Христозова – Йорданова – худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева – царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

„Когато има синергия в политиките, когато има синхрон между Общината и Занаятчийската камара, нещата се получават. Имаме базата, 2 панаира на занаятите годишно, детски панаир , прекрасна „Улица на занаятите“ с чудесни ателиета, успяваме да надграждаме и развиваме с още добри идеи. Такова бе и Занаятчийското училище. А изложбата, която бе организирани с изработеното от първия випуск в галерия „Занаяти“, предизвика истински фурор. Залата не успя да побере желаещите да се докоснат до творчеството на децата.  Постигна се и добър резултат в благотворителната кауза, на която бе посветена – в помощ на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за изграждане на нова Детска клиника в Пловдив“, каза още Пламен Панов.

Той заяви, че всички механизми в подкрепа на таланта и творчеството на пловдивските деца, каквито през 2021 г. бяха програма „Млади таланти“, „Полет“, компонент „Мобилност“, Занаятчийското училище и др. ще намерят отново своето място и през следващата година, като към това е възможно да се включат и училища и детски градини, работещи по метода „Монтесори“, които вече са проявили интерес.

Председателят на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева отправи сърдечна благодарност към Кмета на Пловдив Здравко Димитров за това, че даде зелена светлина на проекта. Тя благодари и на заместник-кмета Пламен Панов, както и на отдел „Култура, археология и културно наследство“, които се справиха за 2 дни с написването на проекта. Благодарност бе отправена и към Амелия Гешева – заместник-министър на културата по времето, в което започна проекта,  както и към сърцатите майстори, участвали в обучението.

„Благодарение на тази синергия между общината и РЗК, всички тези хубави неща се случват в Пловдив. Ние сме добрия пример как трябва да се случват нещата! Ние, българите, сме различни в Европа с удивителни неща, сред които са нашите занаяти, националните костюми и мн.др. –  част от нашия бит. А нашата мисия е да ги съхраним и предадем. Децата ни са изключително любознателни, талантливи . Връзката между деца/родители и майсторите беше двупосочна, продуктивна, благодатна, вдъхновяваща. Целта ни бе това да бъде „училище“ – с теория, практика , изучаване на инструментите, а не просто занимания за няколко часа. Постигнахме я и сме вдъхновени за бъдещето“, каза Тони Симидчиева.

Елена Драмова – майстор на художествени тъкани от занаятчийския център на Небет тепе благодари от името на всички майстори.

„В тези трудни времена, ние самите имахме нужда от тази подкрепа. Щастлива съм най-много , че деца и родители се докоснаха до нас и ние до тях. Запознах се с толкова талантливи деца! Впечатлена съм от отношението на родителите. Те не просто искаха да оставят децата си за 3 часа, те ги провокираха и търсеха възможност за развитие на талантите им. И най-ценното от всичко бе възможността да се докоснат до традиционната българска култура“, каза Драмова.

По време на пресконференцията стана ясно още, че предстои голяма изложба с изработеното от децата, отново с благотворителна цел. Към момента се решава кога точно да се случи, предвид пандемичната обстановка. Мястото ще е фоайетата на Дома на културата „Борис Христов“.

Няколко частни училища вече са заявили желание да имат в програмата си предмет „Занаяти“, а майсторът Пенка Ставрева вече работи с училище „Антим I“. Някои от децата от училището продължават да посещават занятията и след приключването на проекта, разказа Тони Пранджева – майстор по художествена керамика, моделиране, мозайки.

Подобни статии

Top