20 % от рибата в река Въча е мъртва, глобяват „Напоителни системи“ заради екокатастрофата

„Напоителни системи“ ще получи финасова санкция заради пресушаването на река Въча в град Кричим.

По случая беше свикана спешна среща в Областна управа, където присъстваха всички отговорни институции. 

Случаят е от миналата седмица, а  в момента тече проверка, назначена от Министерството на околната среда и водите. Оказва се, че дружеството не са осигурили достатъчно количество вода в река Въча и така са предизвикали екокатастрофа.

По случая беше свикана спешна среща в Областна управа, където присъстваха всички отговрни институции. Повече от час Каназирева, заместник министърът на Министерство на околната среда и водите Красимир Живков и представители на НЕК ЕАД, НЕК ЕАД – Предприятие „ВЕЦ”- Пловдив, Напоителни системи клон Марица, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“– Пловдив, Сдружение риболовен клуб „Балканка“, Риболовно сдружение с нестопанска цел „Олимпик 2002“ – Пловдив и г-н Атанас Калчев – кмет на Община Кричим търсиха балансиращо  решение свързано с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I“ и съществуващата опасност от унищожаване на водната екосистема, в т.ч. популацията на рибa.

За проблема съгнализираха местни риболовци още миналата седмица, когато бяха открити стотици мърви риби в река Въча.

 

Проверката има за цел да  установи дали е трите дни – от 19 до 21 ноември към коритото на реката са пропускани минималните количества вода от 5 кубика в секунда 24 часа в денонощието.

 

Проблемът, възникнал след планов ремонт на ВЕЦ Въча 1 и спиране на водата за 6 часа. Ако вината на дружеството се докаже, минималната сума, която то трябва да плати е 10 хиляди лева, обясни заместник- министър Красимир Живков от МОСВ.

 

Около 20 % от рибата в река Въча е умряла. Причина за екококатастрофата, която предизвика спирането на водата към коритото на реката е липсата на сихрон в работата на отделните институции, смятат местните хора.

Аз видях как се отколнява водата видях как се отклонява. Тя беше насочена към зоната, където има  има частни електроценттали, коментира Денис Исов от местното риболовно  дружество “ Видра“.

Проблемът с пресушаването на река Въча е от години. Затова, за да се спре това безотговорно поведение, ще бъде направно проучване, което ще анализира каква е необходимостта от водоснабдяване. Ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, тъй като ще се работи в урбанизирана територия.

До 31 януари, докато тече размножителният период на рибата, ще бъдат спрени всякакви ремонти и водата няма да се спира, каза още зам.-министър Живков.

Проверката трябва да приключи до края на тази седмица. След това ще стане ясна и сумата, която трябва да платят виновните.

Подобни статии

Top