20 случая на опасното COVID усложнение при децата регистрирани у нас - DC news

20 случая на опасното COVID усложнение при децата регистрирани у нас

Лечението е специфично и трябва да се приложи навреме

20 случая на рядкото, но опасно усложнение след COVID-19 при децата – мултисистемен възпалителен синдром, е регистрирано у нас. Това заяви педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички пред бТВ. Основната му проява е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа. Засягат се поне две системи – обикновено стомашно-чревният тракт е засегнат, обяснява той. Мултисистемният възпалителен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците. Най-опасно е ако засегне сърдечносъдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит при децата.

Точната честота на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца, допълва д-р Лисички. По думите му не е нужно децата да са били болни от COVID-19 преди това, но със сигурност са имали контакт с болен.

Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела. Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в миналото, но майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. В семейството всички бяха с високи титри, а при детето – 130 пъти над горната граница, обяснява Лисички.

Лечението на опасното усложнение е специфично и трябва да се приложи навреме. При някои деца се наблюдават и други усложнения, като гърчове, променено съзнание и шок. Всички деца, които са били с мултисистемен възпалителен синдром са излекувани и са добре към момента.

Източник: Монитор

Подобни статии

Top