200 белгийски комикса от „Гинес“ гостуват в Пловдив (СНИМКИ)

komiks_kapana (1)

„Приключенията на Неро и компания“ е хумористична и оптимистична поредица за малки и големи, която за пръв път гостува в Пловдив. Тя е дело на белгийския комикс художник Марк Слеен и е първият проект от програмата „Културни посолства в Капана“, която се реализира в рамките на „Капана – квартал на творческите индустрии“, с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019″.

Марк Слеен е един от основателите на белгийския комикс, изиграли важна роля в развитието на изкуството в Европа. Собственоръчно направените от него над 200 комикса на „Приключенията на Неро и компания“ му осигуряват и място в книгата на Гинес.

Той е известен не само като художник на комикси, но и като защитник на природата. Баща му, който от малък го води в зоологически градини, събужда в него интереса към животинския свят. Творецът се възхищава най-вече на птиците и в комиксите му те са основните герои. В историите за Неро централни персонажи са измислени от него пернати.

Когато през 1961 г. Марк сбъдва мечтата си  отива на сафари в Кения, той започва да създава и серия документални филми за видяното и преживяното там. Първият му филм носи името „Със слон в скута“ и скоро след излизането си започва да набира голяма популярност на кино и телевизионния екран.

Любопитно е, че Слеен се застъпва за природата не само с комиксите и филмите си, но и като управител на Световния фонд за защита на дивата природа в Белгия. Изложбата в Пловдив може да се види до 31 юли в пространството на ЕДНО, ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top