200 мерят сили на Световното по савате за младежи в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Открит турнир на България по савате – френски бокс, започна днес в Пловдив. Над 200 състезатели от 23 страни участват в състезанието. От утре в палата 7 на панаира стартира и Световно първенство за младежи и девойки.

Спортът савате е почти неизвестен у нас. За първи път в България савате са започнали да тренират пловдивчани през 2001 година, разказа Георги Танчев -председател на Българската федерация по савате.

Това са френски и италиански моряци, връщащи се от Далечния Изток в Европа в пристанищата, оттам започва да се разпространява в цяла Франция, обясни Танчев.

Първите данни за френския бокс са от 1820 година. Но като спортна дисциплина се налага в Европа и по света през последните 30-40 години. Савате съчетава елементи на бокса и източните бойни изкуства.

Техниката е с ръце и с крака, има специфични спортни обувки, които се носят при него и ударите с крака задължително се изпълняват с повърхността на тези обувки, това е нещо, което го различава от другите спортове, посочи Георги Танчев.

В Пловдив клуб по савате има в кв. „Кючук Париж“. Освен града под тепетата, в страната има общо десетина клубове. Повечето състезатели тренират и други бойни спортове, но този им харесва, тъй като не води до много травми. Според Танчев има и по-тежки версии на френския бокс, но у нас се практикува само т.нар. лайт-версия, при която травмите са сведени до минимум.

Подобни статии

Top