200 музиканти на сцената за „Реквием” от Верди в Пловдив

verdi-requiem

200 музиканти от Пловдивска опера ще изпълнят грандиозния „Реквием” от Верди тази вечер от 19.00 часа. Сцената в Дом на културата в Пловдив едва ще побере огромния оркестър и целия хор за Великденския концерт.  Диригент е маестро Диан Чобанов, а солисти са Таня Иванова, Елена Чавдарова, Ивайло Михайлов и Пламен Кумпиков.

„Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му“, пише Бърнард Шоу за великата творба на корифея. Верди я създава в чест и памет на Росини. В началото идеята е най-добрите композитори на онова време да се обединят и да напишат траурна меса за годишнината от смъртта на Росини. Хвърлят жребий и на Верди се пада заключителната част – Libera me. Това се случва през ноември на 1869 година, а произведението остава на хартия.

През 1873-а умира знаменитият писател Алесандро Мандзони („Годениците“), пред когото Верди се прекланя още от младежките си години, считайки го за „образец на добродетелта и патриотизма“. Музикантът решава отново да се захване с реквиема и го завършва на 10 април 1874 година. Първото му изпълнение е в миланската катедрала „Сан Марко“, диригент е самият Верди. Няколко дни по-късно феноменалната партитура гръмва и в „Ла скала“.

Билети за „Реквием” от Верди се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top