200 под карантина в Пловдив и областта, ясен е редът за постъпване в болница

Последните новини от Кризисния щаб към областния управител Дани Каназирева

Близо 200 са поставени под карантина в Пловдив и областта към момента. Това стана ясно след днешното заседание на Областния кризисен щаб при областния управител Дани Каназирева, предаде репортер на DCnews.bg.

В момента в Клиниката по инфекциозни болести има 16 пациенти, чиито резултати се очакват, съобщиха за DCnews.bg от  клиниката. Досега няма болни от COVID-19 в областта.

След приключване на аутопсията на 84-годишната жена, приета в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“, която е починала от вирусна пневмония, проба от нея е изпратена за изследване в София. Засега информация за това, дали тя е била с коронавирус, все още няма, уточниха от Инфекциозна клиника.

Екипи на МВР и РЗИ пък извършват непрекъснати проверки за спазване на мерките, спуснати от Националния кризисен щаб. Постоянно постъпват сигнали, но към момента констатирани нарушения няма, подчертаха от Здравната инспекция.

А ето какво трябва да направи човек, ако има съмнение, че е носител на вируса:

Като първа стъпка той се обръща към личния си лекар; ако липсват симптоми, то пациентът остава в 14-дневна домашна карантина като личният лекар следи състоянието му; при промяна в него, то тогава се звъни на Центъра за спешна медицинска помощ; пациентът се настанява в лечебно заведение по график, където му се взимат проби за коронавирус, оставайки в болницата, изчаквайки резултатът от пробите.

Що се отнася до вече взетите пловдивски проби, то областният управител Дани Каназирева подчерта, че нямат право да обявят резултатите, тъй като това може да направи само Националният щаб. Каназирева подчерта, обаче, че в момента се водят разговори за възможността в Пловдив да бъде разкрита лаборатория, която да поеме пробите, които сега се изследват единствено в София, Стара Загора и Варна.

Междувременно от Общината вече заявиха, че Пловдив ще има лаборатория за тестване на вируса – четете ТУК!

 

Подобни статии

Top