2016-та – година на роботите в ТУ-София, Филиал Пловдив (СНИМКИ)

SONY DSC

Робот на фирма Мицубиши Електрик от типа MELFA RV-3SB бе съживен и от днес започва да работи в новооткрития Регионален учебен център към клъстер „Мехатроника и автоматизация“ при Техническия университет – София, филиал Пловдив. Финансова подкрепа за робота е получена от фирма Дзьобеле, а за софтуера, липсващата екипировка и за съживяването на машината – от фирма Ехнатон, представител на Мицубиши Електрик за България. Самият процес на съживяване на машината отне повече от 6 часа на двама специалисти от фирмата. От следващия семестър върху робота ще се обучават да разработват програми за управление на индустриални манипулатори близо 60 студенти от бакалавърските и магистърските програми по специалностите „автоматика, информационна и управляваща техника“, „индустриално инженерство“ и „мехатроника“. Вузът, обаче, ще има готовност да обучава по заявка и цели класове от специалисти, работещи в индустрията, които имат нужда да придобият необходимата квалификация в областта на роботиката.

Според проф. Андон Топалов – ръководител на регионалния учебен център към клъстер „Мехатроника и автоматизация“ при Техническия университет – София, филиал Пловдив новият робот е антропоморфен манипулатор, който функционално наподобява възможностите за движение на човешката ръка. Той може да обработва детайли с тегло до 3 килограма. Този тип роботи се използват за монтаж и демонтаж на детайли, автоматизирано заваряване, за бояджийски работи, и др.

През тази и следващата година пловдивският технически ВУЗ планира да изгради и роботизирана клетка, в която освен новия робот ще има програмируеми логически контролери на Мицубиши Електрик, които ще работят в синхрон с него и ще управляват механизми, ориентиращи обработваните детайли по подходящ начин спрямо машинната ръка. В недалечно бъдеще се планира също роботът да бъде екипиран и със система за техническо зрение.

С какво роботът на Мицубиши Електрик е по-добър от човешката ръка?

Роботи на фирма Мицубиши Електрик от този тип се използват вече в няколко предприятия в България. Те имат 6 степени на свобода на движение, осъществявано чрез 6 стави със сервозадвижвания. Според проф. Андон Топалов предимствата на роботизираната ръка на Мицубиши са в това, че тя е по-прецизна и работи с висока точност при позициониране и при отследяване на зададена траектория на движение, не се уморява, по-бърза е, качеството на операциите, които извършва е стандартно високо. Все още обаче съвременните роботи не могат изцяло да постигнат гъвкавостта на човешката ръка, констатира ученият.

За да накара роботът да изпълнява команди, студентите и практикантите в Регионалния учебен център по мехатроника и автоматизация ще използват програмен език от типа BASIC 4. Следващото ниво на управление евентуално биха могли да бъдат гласови команди към робота или управление чрез жестове, прогнозира проф. Андон Топалов.

През 2016 – 2017 година Техническият университет очаква да се сдобие и с още един робот – индустриален манипулатор. Дарител е обещала да стане фирма Спесима Инженеринг ООД, а роботът ще е на фирмата КУКА. Това е по-голям “брат” на робота Мицубиши. Той ще вдига и обработва детайли с тегло до 20 килограма.

За целите на обучението регионалният център по мехатроника и автоматизация в Пловдив е в процес на изграждане на видео мост с останалите шест регионални центъра в страната към едноименния клъстер. Вече е монтирана голяма видеостена, с помощта на която студентите ще могат да наблюдават производствени процеси в партньорските фирми от клъстера, да слушат лекции онлайн и дистанционно да участват в програмирането на роботи.

Научна работа с роботи

Професор Андон Топалов съобщи, че съвместно с пловдивската фирма за роботи Милара Интернешънъл в Техническия университет – София, филиал Пловдив се провеждат изследвания с цел подобряване на управлението на сервозадвижванията на фирмените роботи. За целите на научните експерименти е изграден специален манипулатор, с помощта на който ще се тестват създаваните нови и програми. Бъдещите инженери научават във вуза и още нещо важно – да се отнасят с уважение към роботите.

“Механиката на робота има дълъг живот, проблемът е в управлението и софтуера. Има смисъл след 10 години не да се изхвърля робота, а да се смени управлението и софтуера” – казва проф. Топалов.

В момента студенти от ТУ София – филиал Пловдив подменят изцяло управлението на наличните в регионалния учебен център при университета няколко учебни манипулатора, производство на пловдивската фирма КАМ, за да го осъвременят и направят по-ефективно.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top