202 случая на COVID-19 у нас, само 1 нов (ВИДЕО)

Новият случай е регистриран в столицата

1 е новият случай на заразен с коронавирус и  той е установен в София. Пациентът не е клиничен случай. Общо  202 са вече случаите на COVID-19 в страната до тази сутрин, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

Засега не може да се говори за тенденция към намаляване, а напротив, трендът е към покачване на случаите, подчерта ген.  Мутафчийски. По думите му преди няколко дни е имало пик, после новорегистрираните случаи са намалели, но това не означава, че броят на заболелите ще спада.

7 души чакат да бъдат освободени от болницата, те са излекувани, но все още не са се освободили от вируса, посочи Мутафчийски.

Във всяка болница трябва да има отделение за заразени с коронавирус

Той съобщи, че днес министърът на здравеопазването ще издаде заповед всяка болница да задели отделение за болни с коронавирус, като отделенията трябва да бъдат с възможности за обособяване на интензивни легла с реанимационно лечение и кислородотерапия.

Очаква се заповед и за разширяване на лабораториите

Очаква се да бъде издадена заповед и за разширяване на новите референтни лаборатории – в Плевен, Пловдив и Бургас. Все още се обучават специалистите, които ще работят в лабораториите в Плевен и Пловдив, в Бургас за готови да започнат работа. Ще се разшири и броят на лабораториите в София. Там има заявка от лабораторията на БАН, а също възможност да се включат и две частни болници. Болница „Св. Ивар Рилски“ в столицата също има такава апаратура и би могла да се включи.

„Колкото повече болници се включат, включително и частни, толкова по-добре, важното е да работят с валидирани PCR тестове“, коментира генералът.  По думите му лабораториите, които ще започнат работа, вече имат тестове и веднага, след заповед на министъра могат да започнат да работят. (Това не се отнася за пловдивската, тъй като предстои тя да бъде построена и оборудвана тепърва – б.р.)

1 2

Top