21 нови заразени с коронавирус, двама са в Пловдив

Двама са починалите през денонощието

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в Пловдив през изминалото денонощие, 21 са новозаразените в страната, съобщи днес секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Той посочи, че общият  брой на заразените в България вече е 1632 случая.

От новите заразени 15 са в болница. Те са разпределени в 7 активни области. Шестима са заразените в София, по пет нови случая има в Плевен и Пазарджи, два са случаите в Пловдив, по един са в Благоевград, Враца и Смолян.

От новите заразени 11 са жени, а 10 – мъже. Има едно дете – момче на 9 години от Плевен. Един медик от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата е с положителна проба за COVID-19 от последните 24 часа.

Общо 527 проби са изследвани през миналото денонощие,  49 145 са направените проби до момента, което е 7020 на 1 милион души.

Двама души са починали през вчерашния ден. Те са 48-годишен мъж с онкохематологично заболяване във ВМА и мъж на 64 години във Видин, с онкологично заболяване. 321 са хоспитализираните болни от коронавирус, 40 от тях са в интезивни отделения.

През последната седмица броят на новозаразените е намалял – 284 души, което е доста по-малко от предходната седмица – между 20 и 26 април, когато новите заразени са били 433 души. В седмицата след Великден има ясен пик на заболяването. Смъртността пък се запазва сравнително постоянна, с леко увеличение през последната седмица, когато има 15 случая. В предходната броят на починалите е бил 11.

312 страни в света са засегнати от COVID-19. За изминалото денонощие са потвърдени 82 260 случая потвърдени и има 3 481 нови смъртни случаи. В челната тройка на новозаразени са САЩ, Русия и Великобритания. На Балканския полуостров с най-много случаи са Турция, Румъния и Сърбия, а с най- малко –  Хърватска, Гърция, Албания и Северена Македония – под 10 заразени за денонощието.

Следващите две седмици ще бъдат важни  за последващите действия, коментира доц. Димов. По думите му тогава ще стане ясно какъв е резултатът от разхлабване на мерките във всички страни.

Подобни статии

Top