220 000 души в област Пловдив трябва да подменят личните си документи догодина

ОДМВР Пловдив предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения

През следващата календарна година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Тогава изтича срока на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив.

С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор БДС съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна. Жителите на Пловдив и областта могат да направят това по-рано –  в началото на годината, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи и когато натоварването на звената БДС традиционно е по-малко. Целта е да се избегне образуването на опашки и продължителното чакане.

Сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР Пловдив обслужва българските граждани, регистрирани по постоянен адрес на територията на област Пловдив, състояща се от осемнадесет общини които включват 17 града и 198 села. По данни на Главна дирекция ГРАО към 15 декември 2019 г. населението на областта възлиза на 746 хил. жители, като 385 хил. от тях са регистрирани в областния град.

Очаква се най-натоварен да бъде периода юли – август,

когато в страната се прибират българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и краят на годината ноември – декември 2020 година, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти.

В зависимост от разпределението на населението в различните населени места и общини най-натоварени (с най-големи жилищни райони) са звената БДС към Първо, Пето, Шесто РУ в Пловдив и РУ – Асеновград.

1 2

Подобни статии

Top