23 септември е Денят на дъвката. Вижте 10 интересни факта за нея - DC news

23 септември е Денят на дъвката. Вижте 10 интересни факта за нея

На днешния ден преди 174 години е произведена първата дъвка

На 23 септември 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си „еластичен“ бонбон, който е предназначен за дъвкане, а не за ядене. Това се смята за първата съвременна дъвка в света, която днес празнува своя 174-и рожден ден.

Вижте 10 интересни факта за тази гимнастика за уста, която повечето хора обичат и използват всеки ден: 

В периода 4000 – 3500 г. пр. Хр. хората дъвчели брезова смола, за да лекуват инфекции на устната кухина. Древните гърци пък използвали смолата от мастиковото дърво, а маите дъвчели дъвка, направена от сока на саподилово дърво.
Първият патент за дъвка получава Уилям Семпъл през 1869 г. Той е заболекар от Охайо.

Първата дъвка за балончета е създадена през 1928 г. от Уолтър Димар. Тя е плод на чиста случайност, а цветът й е розов, тъй като създателят й използва единствения оцветител за храна, с който разполага.

В периода 1941 – 1945 г. дъвката влиза в порцията на войниците от американската армия. Наричат я Дабъл Бабъл.

През 50-те години на 20 век на пазара се появява дъвка без захар, а през 1996 г. първата никотинова дъвка, която помага на пушачите да откажат цигарите.

В Турция се вярва, че ако дъвчете дъвка през нощта, вие, всъщност, дъвчете плътта на мъртвите.

В Сингапур дъвките са забранени.

В тази страна не бива да влизате с пакетче дъвки, не бива да дъвчете такива в асансьора и да я плюете на тротоара. Ако не се откажете от тази практика своевременно, ви грози глоба от 500-1000 долара.

Дъвченето на дъвка след всяко хранене в продължение на 10-15 минути ще спомогне за поддържането на здрави зъби и дъвкателни мускули в добра форма, основното е да изберете дъвка с минимално количество захар и багрила, според лекарите.

Учените разбиха мита, че на дъвката й трябват цели седем години, за да се смели в стомаха ви. Вярно е, че тя съдържа до 30% вещество, което е несмилаемо, но това не означава, че тя е по-трудна за храносмилане, отколкото всяка друга храна, а лепливостта не създава проблеми, когато става дума за преминаване през храносмилателната система. Всъщност, дъвката ще се изхвърли заедно с всичко останало, което сте погълнали.

Източник: briag.bg

Подобни статии

Top