230 милиона е бюджетът на Пловдив за 2015-та

Министър Чобанов одобри заем за град Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев

Общата финансова рамка на Пловдив за следващата година ще бъде в размер на 230 милиона лева. Основно средствата са от делегирани държавни дейности и местни приходи. Бюджетът на града ще бъде гласуван на първата за годината сесия на 29 януари. Кметът Иван Тотев е категоричен, че се очаква местните приходи да се увеличат със 7 милиона лева , без да има повишение на данъците и таксите.

56 милиона лева са общо парите, които общината е осигурила за чистота, озеленяване и поддръжка на предприятията „Синя зона“ и „Паркиране и репатриране“. Увеличават се и средствата за култура до 11 милиона лева. Кметът на Пловдив заяви, че бюджета за тази година ще бъде преизпълнен. Отчита се рязко повишение на сделките с недвижими имоти.

Има един показател, който аз винаги следя и това е данъкът, който получава Община Пловдив при сделки с движима и недвижима собственост. От плана, който сме поставили в началото на тази година, в размер на 9 милиона лева се увеличава до 10 милиона лева, обясни Иван Тотев.

В бюджета на Община Пловдив са заложени и средствата от 30-милионния заем. Кметът обяви, че лихвата, която община Пловдив ще плаща по кредита ще се повиши с 0.05 пункта и ще бъде 2.65 процента. Промяната е заради понижяване на кредитен рейтинг на България, който води до намаление и на рейтинга на Община Пловдив.

Тук има една скоба. Все още не е започнало усвояването на средства, което очакваме да започне най-рано през месец април. Това означава, че през идните четири месеца България може да увеличи своя рейтинг и Община също да си вдигне рейтинга, каза кметът.

Тотев обяви, че Областна администрация е превела дължимите на Община Пловдив 200 хиляди лева за неплатени данъци. Все още се очакват близо милион от министерствата на вътрешните работи и отбраната.

През следващите пет години държавата ще отпусне 20 милиона лева на община Пловдив. Парите ще бъдат преведени по сметка на администрацията с избора на Пловдив за европейски град на културата през 2019 година. Очаква се за следващата година средствата да бъдат в размер на милион и 500 хиляди лева. Сумата ще бъде изразходвана на базата на апликационната форма, с която се кандидатстваше за проекта. Очаква се допълнително градът да получи още 1 милион и 500 хиляди евро, които са парична награда от европейската комисия.

 

 

Подобни статии

Top