24 души и едно куче спасяват бедстващи планинари в Пловдивско

Липсата на разбиране и съдействие от страна на работодателите, когато се налага да бъдат освободени доброволците от Спасителния отряд са сред най-големите проблеми на Планинската спасителна служба при Българския червен кръст. Това заяви началникът на отряда Веселин Ганчев.  В 4 акции са участвали тази година спасителите от пловдивския отряд на ПСС , като основно те са участвали в операции по издирване на хора.

Като най-тежка от ПСС-Пловдив определиха акцията по издирване на оцелели под руините на падналия хотел в курорта „Свети Свети Константин и Елена”. Не по-малко трудни са били издирвателните операции на падналия ловец Петър Желязков от Пловдив, бедстващи туристи и студента, паднал от Младежки хълм. Пловдивския отряд е от 24 души, немската овчарка Вихрен и разполага с 2 високопроходими автомобила и една моторна шейна.

Ганчев съобщи, че туристите в планината могат да ползват вече мобилно приложение, което изпраща точните им координати до Планинската спасителна служба чрез GPS. То дава възможност и за разговор с дежурните в ПСС.

Пловдивските спасители съобщиха, че през октомври следващата година в Боровец ще се проведе международна конференция на спасителните служби от цял свят. По време на тридневния форум ще има презентации на спасителните дейности в различните държави. Спасителите ще обменят и положителния и отрицателен си опит.

Подобни статии

Top