24 души без право ваксинирани в Сандански - DC news

24 души без право ваксинирани в Сандански

Министър Ангелов: Ако бях принципал, щях да уволня шефа на болницата. Директорът на лечебното заведение смята, че няма нарушения

Приключила е проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за ваксинирането на общински съветници в Сандански, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От нея става ясно, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер.

На 9 януари са имунизирани 24 души, сред които и роднина на директора на лечебното заведение, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Сред ваксинираните са били местни законодатели, включително председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО, както и дъщерята на шефа на болницата, пише БНР.

Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени, посочи министър Ангелов.

Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него, каза той. Ако Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор, добави министър Ангелов.

Директорът на болницата в Сандански Илия Тонев призна, че дъщеря му е имунизирана: „В последния момент се наложи и на дъщеря ми да направя ваксина.“ Според д-р Тонев, обаче, нарушение на закона няма.

От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация, каза той.

Причината за  ваксинирането на хора, които не попадат в първата фаза за имунизация, е че много от медиците в списъка са се отказали, други пък са се заразили с Covid-19, преди да дойдат ваксините. Така от списъка отпаднали над една трета. Тревожно нисък е и процентът на желаещите  да се ваксинират медици- едва 20 процента според д-р Илия Тонев.

Работата на РЗИ – Благоевград също е проверена, като там не са отчетени сериозни нарушения, които да налагат санкции.

Подобни статии

Top