25 лева заковаха орхидеите на Четвъртък пазара

Ден преди най-женския празник – 8 март, на едно от най-посещаваните тържища в Пловдив – Четвъртък пазара, цените на цветята скочиха с близо една трета. Въпреки това клиенти има и много от тях проучваха или просто купуваха цветя за празника.

Секторът за цветя на пазара ме посрещна с множество аромати и багри, но и с доста угрижени продавачи. Защо идвате да ни питате за 8 март и за цените, а не питате тия женички навън с малките букетчета от по едно зюмбюлче, които ни подбиват пазара, недоволстваха търговците.

Мария е точно такъв продавач – купува цветя от Четвъртък пазара, за да продава след това в „Тракия“. Според нея все още няма търсене, защото повечето хора купуват цвете за подарък в самия ден. Жената обаче се притеснява, че тази година 8 март е неделя и  търговията няма да върви.

Мария е заделила известна сума от пенсията си и я инвестира в цветя. Надява се да си върне парите, защото й трябват, за да покрие някои неотложни разходи по дома. Казва, че за 8 март се търсят предимно пролетни цветя – предимно фрезии, нарциси и зюмбюли. Розите били само за младите.

Днес на пазара зюмбюлите вървяха по левче, стръкчето, нарцисите бяха по 50 стотинки, а лалетата – по лев и 50. Доста по-скъпи бяха розите, които варираха от 3 до 5-6 лева и хризантемите по 2,50 лева за стрък.

Приготвените от днес букети струваха между 10 и 20 лева, 25 лв. удариха орхидеите. Интересна, макар и малко скъпа идея за подарък бяха декупажните вази с цветя за 20 лв. и цветните кошници, чиято цена не беше посочена, може би, за да не уплаши ентусиастите.

Подобни статии

Top