25 малко известни и интересни факти за японските нинджи

За японските нинджи има много митове и легенди. Днес се смята, че нинджите са клан от убийци, които са били възпитавани с особени тайни методи и са се борили със своите вечни съперници – самураите. Но съвременният образ на древните нинджи е основан на комиксите от 20-ти век и фентъзитата. Това, което ще прочетете по-долу са малко известни факти от реалната история на нинджите.

1. Синоби-но моно

Според съхранените документи правилното наименование на тези бойци е „синоби-но моно“. Думата „нинжда“  е китайски прочит на японска идиограма, което станало популярно през ХХ-ти век.

2. Първото съобщение за нинджите

За първи път за нинджите се говори във военната хроника „Тайхейки“, написана през 1375 година. В нея се разказва, че нинджите за проникнали през нощта във вражеския град и са подпалили сградите.

3. Златният век на нинджите

Нинджите процъфтяват  в периода ХV – ХVI-ти век, когато Япония била  раздирана от междуособни войни. След 1600 година в Япония се възцарил мир, а след това започнал упадъкът на нинджите.

4. „Бансенсукай“

До днес са се запазили много малко бележки за нинджи по времето на войните, а след настъпване на мира, те започнали да водят бележки за навиците си. Най-известното ръководство по нинджуцу била т.нар. „Библия на нинджите“ или  „Бансенсукай“, която била написана през 1676 година. Съществуват около 400-500 ръководства по нинджуцу, многие от които и до днес се съхраняват в пълна тайна.

5. Спецчастите на самурайската армия

В днешно време популярните медии често изобразяват самураите и нинджите като заклети врагове. Но всъщност нинждите са били нещо като съвременните спецчасти за самурайската армия. Много самураи били обучавани в нинджуцу.

6. Нинджа „хинин“

Популярните средства за масова информация също изобразяват нинджите като произлезли от селското съсловие. Всъщност нинджите биха могли да произлязат от всяко съсловие – както от самураите, така и от другите класи. Освен това те били „хинин“, т.е. били са извън всички касти в обществото. С течение на времето, след настъпването на мира, статусът на нинджите започнал да става по-нисък, но въпреки това те заемали по-високо социално положение, отколкото повечето селяни.

7. Нинджуцу — бойното изкуство 

Обикновено е прието да се смята, че нинждите …принято считать, что ниндзюцу является одной из форм рукопашного боя, системой боевых искусств, которую до сих пор преподают во всем мире. Тем не менее, идея специализированной формы рукопашного боя, практикуемого сегодняшними ниндзя, была изобретена неким японцем в 1950 — 1960 годах. Эта новая боевая система была «завезена» в Америку во время бума популярности ниндзя в 1980-х годах и стала одним из самых популярных заблуждений о ниндзя.

8. Шурикени или шакен

Метателните звезди (шурикен или шакен) нямат никаква историческа връзка с нинджите. Метателните звезди били тайно оръжие, използвано в много самурайски школи. С нинджите са започнали да ги асоциират едва през ХХ-ти век, благодарение на комиксите и анимационните филми.

9. Илюстрация на заблудата

Нинджите никога не се изобразяват без маски, но никъде в историята няма и най-малък знак, че те са носили маски. Всъщност те трябвало да закриват лицата си с дългите си ръкави, когато противникът бил наблизо. При групови нападения те носели бели превръзки, за да се виждат един друг на лунна светлина.

10. Нинджите се сливали с тълпата

Популярният образ на нинджата задължително включва черен костюм. Всъщност в такъв костюм те биха изглеждали толкова неуместно, както ако са посред бял ден на оживена улица в европейски град. Те носели традиционни японски дрехи.

11. Дрехи за маскировка

В днешно време хората смятат, че нинджите са носили черни дрехи, за да им бъде по-удобно да се крият в тъмнината. В Shoninki (Истинският път на нинджата), написана през 1681 г., се казвало, че нинджите са длъжни да носят дрехи със син цлят, за да се смесват с тълпата, тъй като този цвят бил популярен през онова време. По време на нощните си операции те обличали черни дрехи (в безлунна нощ) или бели (при пълнолуние).

12. Нинджите не ползвали прави мечове

Знаменитите днес „нинджато“ или мечовете на нинджите с право острие и квадратна ръкохватка, действително са съществували в средновековна Япония, тъй като тогава там са правили квадратни бойни ръкавици, но на нинджите започнали да ги приписват едва в ХХ-ти век. „Средновековните спецчасти“ използвали обикновени мечове.

13. „Кудзу“

Нинджите са известни със своите заклинания, които са правили с жестове. Това изкуство се наричало „кудзу“ и нямало никакво отношение към нинджите. Кудзу възникнало в Индия, а по-късно го пренесли в Китай и Япония. То представлява серия от жестове, предназначени да отблъснат злото в определени ситуации или да отблъснат лошите очи.

14. Фугаси, ръчни гранати, взривни вещества, отровен газ…

Образът на нинджите, използващи димящи снаряди е доста разпространен днес. Въпреки, че средновековните воини нямали отя у средневековых воинов не было дымовых шашек, у них существовали сотни рецептов, связанных с огнем: фугасы, ручные гранаты, водонепроницаемые факелы, разновидности греческого огня, огненные стрелы, взрывчатые вещества и ядовитый газ.

15. Нинджа – Ин и нинджа – Ян

Това е наполовина истина. Някога имало два вида нинджи – тези, които можело да бъдат видяни (нинджа – Ян) и такива, личността на които винаги оставали тайна (нинджа – Ин).

16. Ниджа — черни магове

Край изображенията на нинджите-убийци в старите японски филми често можело да се срещнат образът на учителя-нинджа, воинът-маг, който побеждавал враговете с хитрост. Интересно, че според митовете нинджите наистина са използвали определено количество ритуална магия, от магически  игли, които им създавали невидимост, до принасяне в жертва на кучета, за да получат помощта на боговете.  Стандартните прийоми на самураите също съдържали елементи на магия. Това било обичайно за онова време.

17. Изкуството на тайните операции

Ако трябва да сме точни, нинджите наистина били наемани, за да обият жертвата, но повечето нинджи се обучавали в изкуството на тайните операции, пропагандата, шпионския занаят, приготвянето и използването на взривни вещества и т.н.

18. „Убий Бил“

Хатори Ханзо стана известен благодарение на филма „Убий Бил“. Всъщност това е бил известна историческа личност – Хатори Ханзо е бил истински самурай и е обучавал нинджи. Той станал известен генерал, който получил прякора „Дяволът Ханзо“. Именно той, начело на група нинджи, помогнал на Токугава да стане шогун на Япония.

19. Любители и ентусиасти

Първият голям бум на съвременната популярност  на нинджите настъпил в Япония в началото на 1900 година, когато когда за тези средновековни шпиони- убийци било известно много малко. В периода от 1910 до 1970 година за любителите и ентусиастите били написани много книги, които изобилствали с грешки и фалшификации. Тези грешки били преведени впоследствие на английски език по време на бума на популярността на нинджите през 80-те години на миналия век.

20. Нинджите — повод за смях

Изучаването на нинджите било повод за смях в японските научни кръгове, където в продължение на много десетилетия изучаването на тяхната история се считало за причудлива фантазия.  Сериозните изследвания на нинджите в Япония започнали през последните 2–3 години.

21. Зашифрованите свитъци на нинджите

Твърди се, че манускриптите на нинджите били зашифровани, за да не може страничен човек да ги прочете. Това недоразумение възникнало заради японския начин за писане на свитъци. В много японски свитъци просто се изписвали наименования на методи, без да бъдат разшифровани. Въпреки, че истинските им значения били изгубени, текстовете никога не били дешифрирани.

22. Холивудските митове

Това е холивудски мит. Няма никакви доказателства за това, че отказът от мисия водел до самоубийство. Всъщност някои ръководства учат, че по-добре да се откажеш от мисия, отколкото да направиш всичко прибързано и да предизвикаш по-големи проблеми.

23. Спящи агенти

Смята се, че нинджите са били много по-силни от обикновените воини, но такива са били само определени нинджи, които са преминавали обучение в специален стил на водене на война. Много нинджи просто тихо живеели живота на обикновени хора във вражески провинции, водили са обикновен ежедневен живот или са пътували, за да разпространяват слухове. Препоръчителните способности за нинджите били: устойчивост  към болести, висок интелект, бърза реч и глупав външен вид (защото хората обикновено игнорират тези, които изглеждат глупаво).

24. Не съществува нито род, нито клан…

В Япония има редица хора, които твърдят, че са майстори от школата на нинджите и родословието им идва от времето на самураите.  Този въпрос е доста спорен, тъй като не съществува нито едно доказателство, че родове или кланове на нинджи са оживели досега.

25. Шпиони-диверсанти

Докато измислените нинджи не дават покой на хората в последните 100 години, историческата истина често се оказва много по-впечатляваща и интересна. Нинджите се занимавали с истинска шпионска дейност, провеждали са тайни операции, работили са в тила на противника, били тайни агенти за наблюдение и т.н.

http://weekend.rambler.ru/
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top