€ 2,5 млн. дължи държавата на „Пловдив 2019“

Министерство на културата не е изплатило на фондация „Пловдив 2019“ 2,5 млн. евро от 2014-а година досега. Това съобщи днес на пресконференция на фондацията почетният консул на Германия у нас Марияна Чолакова. Парите са гласувани като субсидия, която се полага на фондацията за реализация на нейната програма и финансиране на проекти, като идеята била те да не се изплащат наведнъж, а на траншове за няколко години. До този момент обаче тази сума не е преведена.

Затова от фондацията ще внесат предложение до Общинския съвет, с настояване да се изпрати запитване до културното ведомство, кога ще бъде изплатена тази субсидия, посочи Чолакова. Тя уточни, че за 2014-а година е трябвало да бъдат преведени 500 хиляди евро, за 2015-а – 750 хиляди, а за тази година – 1,25 млн. евро. „Това ще забави реализацията на проектите, кандидатствали за финансиране“, посочи още почетният консул.

На пресконференцията стана ясно, че са предвидени 1 милион евро за подобряване на публичните пространства в Тютюневия град. Парите не са за ремонт или построяване на сгради, а за пространствата наоколо. Тези средства обаче трябва да бъдат разходвани през 2018-а и 2019-а година, уточни издателят Манол Пейков, който също е част от управителния съвет на фондацията.

От „Пловдив 2019“ ще инициират в най-кратки срокове провеждането на конференция за бъдещето на Тютюневия град, на която ще поканят водещи специалисти от България и чужбина. На конференцията ще бъде формулирано предложение за изменение в Закона за културното наследство, което пък ще бъде предоставено на пловдивските депутати. Те трябва да инициират законодателната промяна, смятат от фондацията.

„Проблемът е законодателен и ние, като столица, трябва да поведем хорото“, коментира Манол Пейков. И допълни: „Искаме да има виновни. Тези хора не не трябва да останат безнаказани. Смятам, че държавата трябва да изкупи изгорелите складове и да ги препострои, тъй като тя представлява българския народ“. 

Според Пенка Калинкова пък, която дълги години изследва Тютюневия град, предложенията, засягащи това пространство в апликационната форма на Пловдив за Европейска столица на културата, са да бъде картографиран района, да се направят изложба, уъркшоп, конференции и др. Тези събития са разположени в годините до 2019-а. Калинкова припомни, че е предлагано общината да изкупи Ориент Табако и двата склада на Кудоглу, но това не е станало.

Подобни статии

Top