25 пъти по-малко приходи в общинската хазна от таксита след 2007 година

taxi

Пловдивският окръжен съд  взе мярка за неотклонение „парична гаранция“ по отношение на Ерол Е. и Иван Т. в размер на по 5000 лв. за всеки от тях. Двамата таксиметрови превозвачи укрили данъци за близо 200 000 лева. Срещу тях са повдигнати обвинения за укриване на налози в особено големи размери.

Проверките срещу таксиметрови превозвачи тръгнаха още през април, когато бе задържан собственикът на фирма „Желон“. Тогава се оказа, че такситата плащат на фирмата, за да се грижи за документацията и взаимоотношенията с институциите, включително и финансови. Тъй като превозвачите регистрират всяка година наново фирмите си, по този начин те избягват данъчно облагане.

Масираните проверки през пролетта бяха инициирани от прокуратурата по надзора за законност.  След извършен през март 2015 г. анализ от Окръжна прокуратура, НАП – Пловдив и Икономическа полиция, със заповед на пловдивския окръжен прокурор екип от 6 магистрати провери цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив. В резултат на тази проверка бяха образувани две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери.

По първото от тях, образувано непосредствено след приключване на проверката, към наказателна отговорност бе привлечен Йордан Йорданов, управител на „Желон“ и още едно дружество с лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници. В продължение на три години той не е плащал корпоративен данък в размер на близо 1,6 милиона лева. Йорданов е в ареста с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”, като предстои внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд – Пловдив.

Второто досъдебно производство бе образувано тези дни, в резултат на по-продължителни разследвания от страна на магистрати и полиция.  По него са повдигнати обвинения на управителя на търговско дружество, притежаващо лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници и двама негови съучастници /подбудители и помагачи/ за това, че в продължение на една година не са платили корпоративни данъци за 200 хиляди лева. Двамата са били задържани за 72 часа с прокурорско постановление, а днес съдът им наложи постоянна мярка „задържане под стража“.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели и са направени счетоводни експертизи. В хода на проверката бе установено, че Пловдив се обслужва от 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които не са плащани никакви данъци.

Установено е, че до 2007 г., докогато се е плащал патентен данък, в пловдивската хазна са влизали 750 000 лева годишно. След тази дата приходите от данък печалба на превозвачите, не надвишават 60 000 лева годишно, а за 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.

Заради това над 25-кратно понижение на заплащаните от извършващите таксиметрова дейност данъци на фона на липса на намаляване на броя на автомобилите, през пролетта на 2015 г., Окръжна прокуратура – Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони.

По време на проверката е установено също, че по-голямата част таксиметровите компании, които са регистрирали в ДАИ  фискални устройства, не са ги регистрирали в НАП и няма комуникация по този въпрос между двете институции.

Предстои, след обстоен анализ на направените в хода на проверката и в рамките на досъдебните производства констатации, комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, включващ и предложения за намерените за необходими законодателни изменения.

 

 

 

 

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top