25-те години преход в Пловдив – събрани в изложба

Изложба под надслов „Пловдив – 25 години синя столица на България“ ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в Градския дом на културата „Борис Христов“. Експозицията за първи път ще покаже архивни снимки и документи от началото на промяната в Пловдив. Организатор е фондация „Торос-Вит”.

Измина четвърт век от началото на промените в страната. За този исторически отрязък има един безспорен и безалтернативен факт: през годините Пловдив се превърна в истинската столица на промените и на антикомунизма. Най-синият, най-категоричният лидер. Винаги даваше най-високият процент за СДС и често отбелязваше рекорди – като онези 75% за Желю Желев през 1992 г., та чак до 42% за ГЕРБ на последните избори, припомня организаторът на изложбата – бившият депутат Христо Марков.

Наскоро в големия си архив той открил над 12 000 снимки и повече от 15 000 документи, протоколи, декларации, плакати, апели, призиви и т. н., разказва Марков в собствения си блог http://toross.blog.bg. Затова решил в края на декември да организира изложба с малка част от тези материали, защото не са показвани, не са известни на публиката и особено на младото поколение, а вече са част от историята на нова България. Бившият депутат посочва, че единственият, който помогнал изложбата да стане факт, бил президентът Петър Стоянов.

„Краят на декември не е случайно подбран за начало на изложбата – на 25 декември 1990 г. създадохме Форум „Шести септември”, през този месец тогава проведохме серия от опозиционни митинги, тогава се проведоха учредителни събрания на КТ „Подкрепа”, ЗМС „Никола Петков” и „Екогласност”, започнахме първите антикомунистически стачки и се изправихме с първите си искания пред хората“, казва още Марков. И допълва, че в новата история на България, Пловдив има своето достойно и гордо място.

 

Подобни статии

Top