25 хиляди лева за проекти в областта на културата и спорта в Асеновград

Близо 25 хиляди лева ще отдели община Асеновград от бюджета за тази година, за да подпомогне творчески проекти в областта на културата и спорта. Предложенията са точно 23 и вече са внесени за обсъждане в местния парламент на града. Финансова помощ очакват клубове, сдружения и индивидуални личности за своите творчески изяви.

„Спорт срещу апатията“ е проект, който по иновативен начин цели да мотивира младите хора да разчупят начина си на живот, да изградят активна позиция за бъдещето си, да са креативни и  инициативни. Идеята е на членовете на клуб по спортни танци „Асеновец“.

„Апатията сред младите хора е повсеместна. Те не се вълнуват от нищо, не умеят да мечтаят. Дори не знаят как да разполагат със свободното си време“, обясни Дойка Апостолова, ръководител на проекта и треньор в спортния клуб.

Затова екипът намира начин да ангажира вниманието на тийнеджърите, като ги направи активни в свободното им време. В рамките на 8 месеца ще бъдат организирани четири прояви под формата на състезания. Първата е още през април и се нарича „Нещотърсачи“.

„Децата сами ще решат какво искат да търсят и къде да го намерят. Идеите ще идват от тях, аз само ги провокирам“, каза още Дойка Апостолова.

Ще има още флашмоб под името  „Сметосъбирач”, а на 12 август участниците  в проекта ще отбележат с work shop по танци Международния ден на младежта. Дейностите по проекта ще приключат  на 21 ноември  с отбелязването на Световния ден на поздравите.

В проекта са включени 12 деца на възраст над 14 години.“ Те са само ядрото. Техният опит те ще предадат на своите приятели и връстници. Спортът е най-доброто решение срещу апатията, подтиснат, дори умора. А танцът е най-мощното средство за постигане на  това.“

За осъществяване на идеята са необходими 2500 лева.

Финансова помощ от Общината очакват още двете читалища в града, спортният клуб „Тритон Екстрийм“ за организиране на фестивал по бягане и планинско колоездене, самодейни танцови и певчески състави за участия в състезания и конкурси. На сесията след седмица общинските съветници ще вземат решение дали ще отпуснат средства и за издаването на книгата „Историята на храм „Свети Иван Рилски“ , проект на Мария- Лора Любенова Запрянова.

 

 

Подобни статии

Top