25-тата "Сцена на кръстопът" започва с "Укротяване на опърничавата" - DC news

25-тата „Сцена на кръстопът“ започва с „Укротяване на опърничавата“

Премиерата на шекспировата пиеса е тази вечер

С Шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата“ ще бъде открито тази вечер 25-то издание на любимия на всички пловдивчани театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Спектакълът, чийто режисьор е Стайко Мурджев, ще представи по един хитроумен начин битката между половете, която е основна тема и лайтмотив в пиесата на Шекспир. „Нейното разрешение е любовта и страстта“, посочи на пресконференция днес Мурджев.

По думите му да се работи с Шекспир винаги е удоволствие, защото засяга изконни теми, които са валидни и в днешно време. „Когато посегнеш на Шекспир и той посяга на теб“, пошегува се режисьорът, според който след днешната премиера представлението ще „расте“ все повече и повече.

„Ние разказваме история по ясен и колоритен начин, а аз обичам театърът да разказва истории. На 100% заставам зад това, което ще видите на сцената и което носи и колорита на създателя на „Сцена на кръстопът“ Стефан Данаилов“, каза пред журналистите актьорът Герасим Георгиев – Геро, който играе в спектакъла. Според него на „Сцената“ й отива за 25-то й издание да започне именно с това заглавие.

Според актрисата Елена Кабасакалова в игра на актьорите има изключителни актьорски постижения. Тя определи спектакъла като изключително професионален и издържан.

Маргита Гошева пък, която ще се превъплъти в ролята на Катерина, това, че действието се развива в цирк, е изключително интересно режисьорско хрумване. „Работата с двама циркови артисти, каквито са Галина Риом-Ройбек и Михаил Райчев, беше много вдъхновяваща“, посочи тя. И допълни, че режисьорът Стайко Мурджев е направил така, че спектакълът да бъде зашеметяващ.

„Надявам се да ударим на публиката един хубав шамар в най-добрия смисъл на думата с тази премиера“, заключи самият Мурджев.

Премиерното представление на пловдивската трупа започва в 19.00 ч. и билетите за него вече са изкупени. И то, и всички останали 18 спектакъла, които ще се играят по време на феситвала, ще  бъдат при изцяло контролиран достъп заради мерките срещу COVID-19, обясниха организаторите.

18 спектакъла се играят тази година в рамките на „Сцена на кръстопът“

„И тази година ще представим много премиерни спектакли, които тепърва ще шестват по театралните сцени в страната“, посочи директорът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев. Той допълни, че особено интересна е съпътстващата програма на фестивала, която включва и един поетичен фестивал по текстове на драматурга Елин Рахнев. Ще бъде представена и книгата за Цветана Манева „Тя, Цветана Манева“, написана от Яна Борисова и Георги Тошев.

Мотото на тазгодишната 25-та „Сцена на кръстопът“ е „Театър на надеждата“, защото в храма на изкуството хората са обединени от красивото и доброто.

„Опитваме се да запазим духа на Стефан Данаилов и в тазгодишния фестивал“, сподели програмният директор Росица Обрешкова. Тя съобщи, че тази година в „Сцената“ ще участват почти всички столични театри, а също театралните трупи от Сливен, Хасково, Плевен и Русе.

Обрешкова разкри, че в рамките на съпътстващата програма тази вечер от 18.00 ч. ще бъде открита  изложба на сценографа Елена Иванова, озаглавена „Пентименто“. Тя е експонирана в галерия U.P.A.R.K. Като изключително интересно събитие режисьорката открои и театралната работилница „Актьорът в медийния свята“ с водещ журналиста Георги Тошев.

Росица Обрешкова съобщи също, че и тази година ще бъде връчена стипендията на името на Стефан Данаилов, която ще бъде дадена на студенти-актьори. За първи път такава стипендия бе връчена на двама студенти миналата година, от пловдивската Драма се надяват тя да стане традиционна. Кои ще бъдат студентите, които ще я получат, ще стане ясно на рождения ден на Ламбо 9 декември.

Подобни статии

Top