250 хил. лв. за ремонт на 6 къщи в Стария град

250 хиляди лева ще инвестира община Пловдив в ремонт на нови 6 обекта в Стария град. По план ще се реконструират къщата на улица „Стръмна“, реставрационни ателиета на улица „Цанко Лавренов“, къща „Недкович“, старинната аптека „Хипократ” и Балабановата къща.

Ремонтът на всяка отделна къща ще бъде различен . В къщата на улица „Цанко Лавренов” 3 се предвижда реставрация на ограден зид, изкърпване на мазилка и художествено изписване. Реконструкцията на Балабановата къща включва подмяна на специфичната дървена дограма и ремонт на покрива.

Ще бъдат поставени нови 50 стълба за осветление, изграждат се и тротоари на местата, където липсват или са повредени. Според кмета Иван Тотев промяната в архитектурния резерват е видима през последната година.

Прави впечатление как вече на външнатата ограда на Балабановата къща ги няма постоянно рисуваните графити. Освен на работата на общинските фирми това се дължи и на промененото поведение и манталитет на пловдивчани, коментира градоначалникът.

През лятото предстои пренареждане на кълдъръма в района на Академията за музикално и танцово изкуство и на улица „Доктор Стоян Чомаков”, допълни той.

 

Подобни статии

Top