Главният мюфтия: Молим се погромът над Джумая джамия да не се повтаря

10966490_10203245384206405_1792968233_n

Главният мюфтия Мустафа Хаджи и турският посланик Сюлейман Гюкче се помолиха днес за толерантност и разбирателство в джамията. Преди това те пиха кафе с представители на пловдивските етноси и институции.

„Тъй като Пловдив е града, в който от векове наред живеят различни етноси, имаше доста присъстващи. За нас това е удоволствие и чест“, посочи главния мюфтия. „Мисля, че това е добър повод и ние да бъдем заедно да се разбираме, да се уважаваме да си помагаме, тъй като в много трудни моменти ние сме си помагали и ще продължим по същия начин“.

Според Хаджи  погромът над джамията преди една година е бил доста притеснителен за всички.

„Ние се молим това да не се повтори, защото аз казах и ще повторя: никой няма полза от това да има лошо отношение между хората, независимо кои са и какви са. Ние го направихме това също да не се повтори и се молим на всевишния да даде разум на всички хора и да не допуска това да се повтаря“, допълни мюфтията.

Той отказа да коментира липсата на представител от Пловдивската митрополия, като само обясни, че официална покана е изпратена на всички.

На въпрос дали в България съществува радикален ислям, главният секретар и говорител на мюсюлманското вероизповедание Ахмед Ахмедов заяви, че делата в Пазарджишкия съд не се водят за пропагандиране на радикален ислям, а за пропаганда на антидемократична идеология. Ахмедов посочи също, че главният подсъдим по двете дела Ахмед Муса Ахмед няма валидна карта от Главно мюфтийство.

“ За тази карта, за която става въпрос, тя е издадена преди години и е анулирана още в началото на 2007 година. Т.е. такъв актуален документ към настоящия момент, който да му дава възможност да проповядва и да служи в джамията няма“.

Коментарът бе по повод поисканата от защитника на Муса адвокат Евелина Панкова справка от главно мюфтийство, че картата на Муса е валидна. Той уточни, че тези карти се издават за срок от пет години, толкова, колкото е мандатът на главния мюфтия и не са подавани нови документи от Муса за подновяването й.

Ахмедов каза още, че до момента главния мюфтия не е бил търсен за съдействие и не е бил свидетел по делото за пропагандиране на идеите на Ислямска държава. Той е бил свидетел само по предходното дело за радикален ислям.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top