Еколози: Всяко домакинство с отделни съдове за смет

Всяко домакинство в града да разполага със свои съдове за смет, за да може по този начин да носи и лична отговорност за изхвърляните в тях отпадъци. Това предлагат от Екологично сдружение „За Земята“ и Асоциацията на еколозите от общините в България. Двете екоорганизации лансират концепцията „Нулеви отпадъци“ и се надяват да реализират в Пловдив идеята „Град без боклуци“.

Концепцията „Нулеви отпадъци“ се реализира в много европейски страни. Идеята е отпадъците да бъдат превърнати в ресурси, обясни Евгения Ташева от екологичното сдружение „За Земята“.

„Започва се на първо място от организирането на сметосъбирането и сметоизвозването. Вместо да има големи контейнери по улиците, по-скоро се поставят индивидуални контейнери на домакинствата и на етажните собствености и тогава вече има отговорност. Така ще бъде ясно кой какво изхвърля, за да бъде таксуван според количеството и да носи отговорност за правилното разделно събиране на отпадъците“, обясни Ташева.

Според еколозите в боклуците има над 50% органични материали, които се превръщат в почва. Други 20-30 на сто са годни за рециклиране, а трети могат да се поправят и използват от някой друг.

Стремежът е да се премахне представата за отпадък. В Пловдив вече е проведен разговор с общината на тази тема.

„Това е решение, което трябва да се вземе за реорганизация на начина на сметосъбиране и сметоизвозване. На първо време това, с което можем да помогнем е да мобилизираме едно ядро от активни хора от студентски и ученически клубове, които да помогнат на общината в достигането до хората с информация“, поясни Евгения Ташева.

Днес в Пловдив продължава обучение на 20 активни пловдивчани, които ще научат как една добра идея може да се превърне в успешна кампания. Най-добрите идеи за информационни кампании за намаляване на отпадъците в Пловдив ще получат финансова и логистична подкрепа от организаторите.

Подобни статии

Top