26 болни от серозен менингит и ентероколити в Инфекциозна

Увеличение на болните от чревни инфекции се наблюдават в пловдивско през последната седмица в сравнение с предходната, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 57 са случаите в областта за изминалите седем дни. Това е с 20 случая повече, в сравнение с предишния седемдневен период.

26 са болните, които се лекуват в Инфекциозна клиника от чревни инфекции и серозни менингити.  Засега няма епидемични взривове в областта, съобщи за DCNEWS проф. Марияна Стойчева, завеждащ Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“.

Болните, които се лекуват в здравното заведение, са единични случаи, които нямат връзка помежду си. Те са от различни населени места и са предимно деца.

Имаме най-много чревни инфекции с диариен синдром, но имаме и серозни менингити. Те са най-често вирусни, свързани са с ентеровирусите, т.е. това са вируси, които могат да се предават и по чревен път, по фекално-орален механизъм, обясни проф. Стойчева.

Понякога серозните менингити протичат като грип – с разстройство, повръщане и главоболие, или с картината на менингит. Това са сравнително леки менингити, уточни проф. Стойчева. По думите й единствено лекарите могат да установят дали става дума за такова заболяване, тъй като пациентите проявяват специфични симптоми. А именно – чувствителност към светлината, дразни ги силния шум, искат да загасят лампата, не понасят телевизор и компютър.

Лекарите съветват освен редовното миене на ръцете, да се мият добре плодовете и зеленчуците, а листните зеленчуци да се накисват във вода преди упореба.

Достатъчно е понякога една череша да изядете, въпреки че тя изглежда лъскава и чиста, нищо няма полепнало върху нея, но тя може да бъде инфектирана от хората, които са я брали, от хората, които са я слагали в амбалажния материал и т.н., предупреди проф. Стойчева.

Много опасни могат да бъдат също дивите горски ягоди, малини и къпини, които растат близо до земята, а край тях минават различни гризачи. Те могат да бъдат преносители на хеморагична треска с бъбречен синдром.

Опасно е също да се поглъща морска вода, тъй като в нея има много бактерии. Лекарите съветват също при повече от двудневно разстройство и температура, да се търси медицинска помощ, а не съвет от аптекарите, защото понякога традиционните лекарства не само не помагат, а могат да навредят.

Подобни статии

Top