26 новозаразени с COVID-19 в Асеновград

Учениците от 8 до 12 клас остават вкъщи и ще учат дистанционно до 22 ноември

На територията на община Асеновград през последните 24 часа с положителен тест за COVID-19 са регистрирани 26 души. Статистиката бе представена по време на днешното заседание на Общинския оперативен щаб в града. Така общият брой на заразените в Асеновградско до момента достига 280. Всички пациенти са поставени или под домашна изолация, или са хоспитализирани, в зависимост от състоянието им.

Към днешна дата няма заболели от коронавирус ученици или деца от учебните и детските заведения на територията на община Асеновград. С положителни проби са директор и помощник-директор на една от асеновградските гимназии, както и един учител от основно училище в града.

Инспекторите от РЗИ срещат трудности, заради пациенти, които при изследването си предоставят неверни данни и после не могат да бъдат открити и карантинирани, което води до риск за хората, с които те контактуват или са имали контакт.

Днес, по препоръка на министъра на образованието Красимир Вълчев и по повод писмени искания на директори на учебни заведения в Асеновград, на заседанието на Общинския оперативен щаб бе взето решение да се продължи дистанционното обучение за ученици от 8-ми до 12-ти клас за периода от 12.11.20 г. до 22.11.20 г., включително. „Мотивът е да се намали разпространението на заболяването, тъй като на всички вече ни е ясно, че най-доброто лечение е социалната изолация“, каза  кметът на града и председател на щаба д-р Христо Грудев.

В COVID звеното към МБАЛ – Асеновград има 22 легла.

Преминалите пациенти от започване работата на отделението през юли тази година са 135. От тях 81 са с потвърден положителен резултат. Починалите са 15 души. Двете вътрешни отделения на лечебното заведение разполагат общо със 70 легла, като без тези 22, остават 58. От тях със заповед на РЗИ – Пловдив са определени още 20. Те обаче не достигат, поради което в момента са подготвени за приспособяване още 15 легла.

От 26.10.20 г. до момента през МБАЛ – Асеновград са преминали 71 пациенти. 52-ма от тях са с констатиран коронавирус и 19 – с пневмония. Починалите са петима, от които трима – COVID-19. В момента общият брой лежащо болни е 57. 22-ма са пациентите отделението за коронавирус и 35 – във Вътрешно отделение. Хоспитализирани за денонощието със съмнение за COVID-19 са 10 души.

В ромския квартал „Лозница“ в Асеновград обстановката е спокойна. Няма напрежение. Не са установени и случаи на заболели от коронавирус.

Във военното формирование на Асеновград има девет души под карантина, на трима от които тя изтича утре. Наблюдава се, че заболеваемостта там средно се движи в рамките на трима-четирима души за седмица.

Двама служители на РУ – Асеновград са с COVID-19. Те са били в отпуска преди да им бъде установен положителния резултат.  39% от всички служители са в отпуск, болничен или работят дистанционно, с цел да не се допусне разпространение на коронавирус в сградата на асеновградската полиция.

Подобни статии

Top