27-годишен мигрант от Сирия е загиналият на магистрала „Тракия“

19-годишен египетски гражданин е причинил катастрофата с мигрантите на магистралата вчера сутринта

27-годишен сирийски гражданин е загинали при катастрофата на магистрала „Тракия“ в района на 133 километър  вчера рано сутринта. Както DCnews.bg първи съобщи, в двата автомобила – „Тойота“ и „Опел“ са пътували мигранти, незаконно пребиваващи у нас и без документи за самоличност.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 19-годишният египетски гражданин А.З. със статут на постоянно пребиваващ в България, за това, че при управление на лекия автомобил, марка „Тойота“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на сириеца.

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“ край Пловдив, има загинал (СНИМКА)(ОБНОВЕНА)

Вчера сутринта той карал тойотата по магистралата попосока от Харманли към София. В колата пътували 9 сирийски граждани, които били без документи за самоличност. Установено е, че обвиняемият А.З. качил чужденците в автомобила от района на гр. Харманли. В района на 133-я км на автомагистрала „Тракия“, обл. Пловдив, египтянинът изгубил управление над автомобила. Той се завъртял на пътното платно и се ударил в движещия се зад него лек автомобил, марка „Опел“, управляван също от сирийски гражданин, след което настъпил удар и в мантинелата между двете ленти за насрещно движение.

Вследствие на катастрофата,  на място загинал сирийски гражданин, пътуващ в лекия автомобил „Тойота“. Пострадали са още трима сирийски граждани от същия автомобил, двама от които са настанени в болница, като според полицията единият пострадал е дете. След установяване на състоянието им, ще се прецени и прецизиране на правната квалификация на престъплението. Няма пострадали от лекия автомобил „Опел“.

Египетският гражданин е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен А.З., е от две до шест години „лишаване от свобода“.

Блъснатите „Опел“ и „Тойота“ на магистралата возели мигранти към столицата (СНИМКИ)

Освен за катастрофата, тъй като до този момент не е било започнато разследване във връзка с евентуално нерегламентирано превозване на мигранти, с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив са били отделени материали от разследването и е било образувано ново досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс – за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната, в нарушение на закона, с цел имотна облага, което е изпратено по компетентност на Районна прокуратура – Пловдив.

Подобни статии

Top