28 години преход! Получихме ли промяната?

28 години се навършват днес от свалянето на Тодор Живков

от поста генерален секретар на БКП и министър-председател. 10 ноември е считан за деня на промяната. Денят, в който започна преходът от социализъм (тоталитаризъм) към демокрация.

Тези 28 години са цял един живот за децата на демокрацията. И половин – за техните родители. А промяната е факт за едните и естествено състояние на политическата система за другите.

От 10 ноември 1989 година станахме свидетели на какво ли не.

Освен падналата глава на тогавашния министър-председател, наричан галено от българите Бай Тошо, видяхме няколко вълни от масови протести на жълтите павета, Синя идея, мутри, масова приватизация, стройно и организирано съсипване на цялата българска икономика, преориентиране на дясното към власт на олигарсите и зараждане на новото „дясно“ (ГЕРБ). А също опитите на левицата (БСП) да промени козината си от вълча в овча, но не и нрава си.

Видяхме как се съсипва здравеопазването, образованието и как нацията ни все повече изпростява. Изпратихме децата си в чужбина, за да останат там и продължаваме да ги изпращаме всяка година.

Хиляди българи, обезверени от ставащото в родината, я напуснаха, за да потърсят късмета си другаде. И да създадат един съвсем нов начин на финансиране на българската икономика, изпращайки помощи на семействата си в България, с които те да свързват двата края.

За 28 години корупцията придоби невиждани размери, а политическата върхушка се излага все повече и повече.

Въпросът е – докога?

Някога пеехме по площадите: „45 години стигат, времето е наше!“

За 28 години доказахме, че времето не е наше, а на други. На тези, които днес пътуват в лъскавите лимузини и обясняват от трибуната на Народното събрание, че сме „дебили“, „лош матрял“ и пр.

Честит да ни е 10 ноември!

Подобни статии

Един коментар

  1. Иван Митев написа:

    „Преходът“ в Република България се осъществява при местната проява на разпространената в света грешка при държавното прилагане на парите.
    Наличната държавна грешка е водещият причинител на актуалните вреди. При нейна реалност всички сме със съдба на жертви. Сега колкото повече работят хората да постигнат икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и съпътстващите злини са по-болезнени.
    Все още обществеността не зачита местната проява на разпространената в света грешка при държавното прилагане на парите и щетите се увеличават.
    Грешката е поправима. Спасението от актуалните злини е възможно чрез подобрението на държавното прилагане на парите.

Top