29 деца от „Олга Скобелева“ пораснаха заедно с големите братя и сестри на Пловдив (СНИМКИ)

Асоциация „Голям брат, голяма сестра“ отчете края на вдъхновяващ проект

29 деца от Kомпелска за социални услуги „Олга Скобелева“ намериха своите по-големи братя и сестри в лицето на пловдивски доброволци. „Работата по проект „Порастваме заедно“ не беше малко“, разказа директорът на асоциация „Голям брат, голяма сестра“ Лена Карналова. Резултатите от него Лена и екипът й отчетоха точно за празниците.

По думите й основната цел на „Порастваме заедно“ е да направи по-лесен пътя на децата от институцията към живота чрез поредица от менторски срещи, психологическо консултиране и творчество, а най-важното е, че 29 деца вече имат своите по-големи братя и сестри.

„Една година и половина мина неусетно. Времето е напълно недостатъчно за изграждане на навици, каквито липсват у тези деца„, сподели на свой ред Ивана Вълчинова – психолог, ангажиран по проекта. „Тези деца винаги очакват нещо да им се даде, нещо да им се донесе, да получават подаръци.“ Добри резултати в това направление, обаче, не липсват – няколко 15-годишни девойки вече са поели по пътя на промяната и дори работят почасово извън ангажиментите им в училище.

Друг голям проблем е неспособността на тези деца да изразяват доверието си. В случая на помощ дошла традиционната менторска програма на „Голям брат, голяма сестра“, която е и коронната дейност на асоциацията. Близо 70 доброволци пожелали да са ментори, от тях останали около 40. Следва: напасване на двойките, обучение на доброволците, поставяне на конкретните цели, които братята и сестрите трябва да постигне.  „Децата се радваха, приеха с открити сърца факта, че ще имат някой, който да съпреживява с тях“, сподели координаторът към проекта Юлия Петкова.

И ако предишни години доброволците към „Голям брат, голяма сестра“ са предимно млади хора, тази година тенденцията се е обърнала. „Младите идват с ентусиазъм, но прегарят бързо. Сега водеща е групата на по-зрелите хора, хора със семейства, отгледали деца и имащи какво да дадат на обществото. На конкретната целева група и трябват точно такива доброволци“, коментира Карналова.

И все пак най-малкото момиченце в групата получило най-младия доброволец за своя по-голяма сестра.

„Рисувахме, хапвахме, разхождахме се, сподяляхме общи интереси. Тя е преживяла е много, а е толкова позитивно дете. Облива ме с обич, щастлива е, а аз й се радвам“, разказа впечатленията си Галена.

Краят на проекта, обаче, не е край на работата за „Голям брат, голяма сестра“, през новата година Лена и доброволците й влизат и в дом за деца „Княгиня Мария – Луиза“. „Като цяло има промяна в доброволческата картина. Виждам, че хората са готови да се включат, имат тази потребност, трябва им само малко помощ, за да бъдат насочени„, обобщи Карналова.

Подобни статии

Top