3 години и 8 месеца за счетоводителка, укрила 114 хиляди лева ДДС - DC news

3 години и 8 месеца за счетоводителка, укрила 114 хиляди лева ДДС

3 години и 8 месеца затвор при първоначален общ режим присъди Пловдивският окръжен съд на счетоводителката Анна Парпарова от Пловдив. Тя бе осъдена заради укриване на Данък добавена стойност за над 114 хиляди лева.

Анна Парпарова бе доведена днес от сливенския затвор с белезници. В съдебната зала бяха само близките й. Делото се гледаше от съдиите по съкратената процедура, тъй като счетоводителката е признала вината си пред прокуратурата и съда.

„Обвинена е в укриване на данъци, т.е. данъчно престъпление по чл. 255 от Наказателния кодекс. Касае се за укриване на данъци в особено големи размери, т.е. над 12 хиляди лева. Почти 9 пъти надвишава размера на минимума, предвиден в закона за конкретното обвинение“, съобщи прокурорът по делото Атанас Янков.

Анна Парпарова застава за десети път пред съда за данъчни измами. Този път укрила данъка, докато обслужвала пловдивска фирма за варови разтвори. Използвала и фалшиви данъчни декларации, като според държавното обвинение това е ставало без знанието на собствениците на дружеството. Адвокатът й обаче заяви пред съда, че счетоводителката не би могла да го направи на своя глава. Той подчерта, че няма доказателства по делото жената да е присвоила невнесените в държавната хазна средства.

Пред съда Парпарова заяви, че съжалява и моли за по-ниска присъда. Наложеното й наказание може да бъде обжалвано в 15-дневен срок. Според защитата обаче това няма да се наложи, тъй като в момента счетоводителката излежава по-голяма присъда в сливенския затвор и поредната ще бъде приспадната от сегашната.

 

Подобни статии

Top